"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9105 %-0.09
37,4251 %0.18
3.505.682 %-2.281
3.309,31 0,70
Ara
İşçi Haber Gündem Santorini’de son durum: 6'dan büyük deprem ve heyelan riski var!

Santorini’de son durum: 6'dan büyük deprem ve heyelan riski var!

Son birkaç gündür Santorini açıklarında yüzden fazla deprem meydana geldi. Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü’ne göre bir saat içinde 4’ün üzerinde yedi sallantı kaydedildi. En güçlü ikisi 4.7 ve 4.8 olarak belirlendi. Art arda gelen depremlerin büyük bir depremin öncüsü olabilme ihtimali herkesi endişelendirirken uzmanlardan depremle ilgili kritik açıklama geldi.

Santorini, Amorgos ve Anafi açıklarında çok sayıda deprem kaydedilmeye devam ediyor. Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü’ne göre bir saat içinde 4’ün üzerinde yedi sallantı kaydedildi. En güçlü ikisi 4.7 ve 4.8 olarak belirlendi. Amorgos ve Santorini arasında çok sayıda fay bulunduğundan, bunlar birbiri ardına harekete geçiyor. Ancak Yunanistanlı uzmanlara göre 1956’daki büyük depreme yol açan Amorgos fayı henüz harekete geçmedi.

Dört sualtı sismografı ise Kolumbo yanardağını izliyor. Ancak şu ana kadar tüm göstergeler “uyanma” tehlikesi olmadığı yönünde. Bilim insanları bu eşi benzeri görülmemiş sismik hareketliliği yakından izlerken, Atina hükümeti de alarmda bekliyor.

6’DAN BÜYÜK DEPREM İHTİMALİ

Son saatlerde uzmanlar arasında 6 şiddetinden büyük bir deprem senaryosu ağırlık kazanmaya başladı. Ancak bazıları, “deprem öncesi bir durumdan” ziyade “bir dizi depremle” karşı karşıya olunduğuna inanıyor.  Bu da aktivitenin 5.5 şiddetine yakın bir depremle rahatlayabileceği anlamına geliyor.

Ancak Yunan basınına göre korkunun yatışması zor. Bu nedenle Santorini adası boşalmış durumda. Depremin turizm üzerindeki etkisine ilişkin endişeler de yoğunlaşıyor.

YUNANİSTAN'DA 5 ALAN RİSKİ OLARAK BELİRLENDİ

Tur operatörleri şu anda “bekle ve gör” tavrı takınıyor ve herhangi bir iptal olmadığı belirtiliyor. Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthimios Lekkas, Kaldera yamaçlarının tüm uzunluğu boyunca heyelan riskinin yüksek olduğunu belirtti. Lekkas, “Beş yüksek riskli alan belirledik. Bunlar, Korfos yerleşimindeki Eski Fira Limanı, Athinios limanı, Ammoudi, Armeni ve Thirasia bölgeleri. Riski azaltmak için adımlar atıyoruz” açıklamasını yaptı.

MİÇOTAKİS SON DURUMU ANLATTI

İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, savunmasız grupların olumsuz bir senaryoda taşınması gerekmesi durumunda bölgede bir tanker bulundurulduğu söyledi. Başbakan Kiryakos Miçotakis, bugün yapılan toplantı sonrası yeni açıklamalarda bulundu. “Çok aktif ve dünya çapında tanınan bir bilim topluluğumuz var. En iyi bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Santorini eşsiz bir jeolojik laboratuvardır” diyen Miçotakis, “Devlet, bilim insanlarını dinlemelidir” çağrısı yaptı.

MİÇOTAKİS: BİLİM BİZE YARDIMCI OLMALIDIR

Esas olarak 3 farklı olayın mevcut olduğunu belirten Yunan başbakan, şunları söyledi:

“Nea Kameni’de olağandışı olmayan ve herhangi bir tehlike arz etmeyen bir volkanik faaliyet ile Kolumbos denizaltı yanardağındaki sürekli faaliyet. Bu, araştırma konusu olan bir bölge.Muhtemelen şu anda en endişe verici tektonik olgu, Andros fayındaki hareketlilik. Kimse bir tahminde bulunamaz, profesörün bugün düne göre biraz daha iyimser olduğumuz yönündeki biraz daha cesaretlendirici ifadesine katılıyorum.”

Miçotakis, tüm devlet aygıtının seferber edildiğini belirterek, “Yıllardır bir Sivil Koruma kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Hazırlık ve önleme aşamalarından geçiyor. Hepimizin temel bilgilere sahip olması gerekiyor. Toplumun bu tür krizlerle etkin bir şekilde başa çıkabilmesi için bilim bize yardımcı olmalıdır ve olmaktadır. Öncelik her zaman insan hayatının korunması ve vatandaşların güvenliğidir” ifadelerini kullandı.