"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.526.367 %-1.156
3.438,13 0,27
İşçi Haber Gündem Santorini'deki Kolumbo Yanardağı'nda son durum: Tehlike arttı mı?

Santorini'deki Kolumbo Yanardağı'nda son durum: Tehlike arttı mı?

Hollandalı bilim insanı Emily Hoeft, Yunanistan basınına yaptığı değerlendirmede, Santorini adasındaki deprem ve yanardağ hareketliliğini yorumladı. Yanardağın “yeniden şarj olduğunu” söyleyen Hoeft, "Kül emisyonu olması halinde, külün miktarına ve dağılımına bağlı olarak havacılık belli koşullar altında etkilenebilir” dedi. Küllerin ayrıca solunum sorunlarına da neden olabileceğini ifade etti.

Oregon Üniversitesi'nde jeofizikçi olan Emily Hoeft, yıllardır Santorini Yanardağı'nın derinliklerinde meydana gelen hareketleri dikkatle izliyor. Hoeft, dünyadaki yanardağların incelenmesinde öncü isimlerden biri olarak, patlamaların öncesinde ortaya çıkan koşulları belirlemek için kendi geliştirdiği metodolojiyi kullanıyor. Şu anda Kiklad Adası'ndaki gelişmeleri yakından takip eden Hoeft, saha verilerini inceleyerek kritik değerlendirmelerde bulunuyor.

Hoeft, Kolumbo Yanardağı’ndaki son durumu Kathimerini'ye yaptığı açıklamada paylaştı:

Santorini Yanardağı Yeniden Şarj Oluyor!

Hoeft, Santorini'deki yanardağ için "yeniden şarj oldu" ifadesini kullanarak, son altı ay içinde yaşanan küçük şişme olaylarının derin kabuk magma hareketlerini işaret ettiğini söyledi. Bu hareketler Santorini'nin kuzeydoğusundaki alanlardan kaynaklanıyor. Hoeft, bu durumun Amorgos’a doğru olan bir gerilim nedeniyle meydana geldiğini belirterek, "Bu gerilim, kabuğun dışa doğru çekilmesine yol açıyor ve magmanın kabuğun içine girmesi için alan yaratıyor" dedi.

Santorini'de resmi olarak yanardağ uyarısı yapıldı

Hoeft, Anydros yakınlarındaki magma hareketlerinin Santorini altındaki basıncı hafiflettiğini açıkladı. "Magma yer kabuğunu kırarak küçük depremlere yol açar. Aynı zamanda bu hareketler, bölgedeki bazı fayların kendilerini yeniden ayarlamalarına neden olur" diyerek, bu süreçlerin, volkanik ve sismik faaliyetleri tetiklediğini vurguladı. Hoeft, bu küçük depremler ve volkanik hareketlerin, bölgedeki gerilim nedeniyle meydana gelen çekilme gerilmeleriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Havacılık Etkilenebilir mi?

Hoeft, Anydros yakınlarındaki bu yanal magma enjeksiyonunun durma ihtimalinin bulunduğunu ve volkanların çoğunlukla magmayı kabuk içinde tutmaya eğilimli olduğunu ifade etti. Ama yine de bu hareketlerin bir noktada yüzeye çıkma olasılığının bulunduğuna dikkat çekti. Şu anda en olası yerin, Anchor Adası'nın güneybatısındaki deniz yatağı olduğunu belirten Hoeft, bu tür bir olayın dramatik olmayabileceğini ekledi. Hoeft, volkanik etkinlik sırasında kül emisyonu olması durumunda havacılığın etkilenebileceğini, ancak bunun yalnızca külün miktarına ve dağılımına bağlı olduğunu söyledi. Yine de, şu anda büyük bir volkanik etkinlik olmadığına dair bir kanıt bulunmadığını vurgulayan bilim insanı, Kolumbo Yanardağı’nda küçük bir ihtimalle de olsa bir patlama yaşanabileceğini ifade etti. Fakat bu durumun en olası senaryo olmadığını ve mevcut verilerin, Santorini'deki zemin deformasyonunun azaldığını gösterdiğini belirtti. Hoeft, sürekli izleme ile gelişmelerin daha net bir şekilde değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.