İstanbul Adalet Sarayındaki odasında teröristlerce şehit edilen Kiraz, 46 yaşındaydı. Şehit Kiraz, şehadetinin 9. yılında İstanbul Adliyesi'nde anıldı.
SAVCI MEHMET SELİM KİRAZ NASIL ŞEHİT EDİLDİ?
Savcı Kiraz, Gezi Parkı olaylarında 16 Haziran 2013'te yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra 11 Mart 2014'te hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürütüyordu. 31 Mart 2015'te Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına avukat gibi giren 2 terör örgütü üyesince adliyenin 6'ncı katındaki makam odasında rehin alındı.
Saatlerce rehin tutulan Kiraz, odasında silahla vuruldu ve ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olay sonrası 2 terörist Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol güvenlik güçlerince yakalanarak etkisiz hale getirildi.
DHKP-C yöneticisi 9 şüpheli hakkında 30 Mart 2016'da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkaran savcılıkça 4'ü tutuklu, 1'i tutuksuz ve 9'u firari 14 sanıkla ilgili iddianame hazırlandı. Teröristler Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından saldırının örgütün faaliyeti çerçevesinde ve önceden yapılan planlama gereği tasarlanarak işlendiği anlatılan iddianamede, 9 firari sanığın "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" ve "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak kasten öldürme" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
MUSTAFA KOÇAK CEZAEVİNDE AÇLIK GREVİNDEYKEN ÖLDÜ
Dava İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görüldü. Dava sonucunda, savcı Kiraz'ın şehit edilmesinden 4 yıl sonra, 11 Temmuz 2019'da açıklanan kararda tutuklu sanıklar Mustafa Koçak ve Murat Canım "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu sanıklar ayrıca "kasten öldürmeye yardım" suçundan 27 yıl, "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıl, "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan da 3 yıl ve 2 bin 700 lira da adli para cezası olmak üzere toplam 42'şer yıl hapis cezasına mahkum edildi.
Ayrıca mahkeme, "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan tutuklu sanıklardan Cengiz Özel'e 11 yıl 3 ay ve Mithat Öztürk'e de 10 yıl hapis cezası verdi. Sanık Deniz Özel ise "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Firari sanıklar hakkında kırmızı bültenle yakalama emri çıkarıldı. Bu kapsamda Faruk Ereren, Hüseyin Fevzi Tekin, Mesut Demirel, Musa Aşoğlu, Nuri Eryüksel, Seher Demir, Şadi Naci Özpolat, Şerefettin Gül ve Zerrin Sarı'nın dosyaları ayrıldı.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 3 Temmuz 2020'de 4 sanığa verilen hapis cezalarını onarken, cezaevinde açlık grevindeyken 24 Nisan 2020'de ölen Mustafa Koçak hakkındaki hükmü sanığın vefatı nedeniyle bozdu.
Koçak'ın ölmesi nedeniyle yerel mahkemede görülen dava, 17 Temmuz 2020'de düştü.
"HABERİ GÖRÜNCE TEKRAR 31 MART 2015’E GİTTİK."
6 Şubat'ta gerçekleşen İstanbul Adliyesi önündeki terör saldırısı girişimiyle ilgili konuşan Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz, yaşanan saldırıya ilişkin üzüntüsünü dile getirdi.
Kiraz, "Haberi görünce içimiz gitti, hanımla birbirimize baktık, tekrar 31 Mart 2015’e gittik. Oğlumuz gözümüzün önüne geldi. Bir canımız varsa veririz, bin canımız da olsa feda ederiz çünkü biz bu ülke için yaşıyoruz. Çok iyi bilsinler ki bu milleti yıldıramazlar." şeklinde açıklamada bulundu.