"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.406.178 %-0.415
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Gündem Sendikalardan 1 Mayıs açıklaması

Sendikalardan 1 Mayıs açıklaması

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramına günler kala sendikalardan ortak basın açıklaması geldi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramına günler kala sendikalardan ortak basın açıklaması geldi.  Ortak basın açıklamasında çalışanlara, kıdem tazminatı, kadroya geçmeyen işçilerin kadroya geçmesi, typ çalışanları, mevsimlik işçi, taşeron işçi vs. gibi birçok unsura yer verildi. 

Öz Taşımacılık İş Sendikası, Öz Hizmet İş sendikası, Öz Hak Maden İş, Öz Haber İş Sendikası, Öz Sağlık Sen, TTS Tüm Tekstil İş Sendikası tarafından ortak basın açıklaması yayımlandı.

BASIN AÇIKLAMASI

"Ülkemizde “Emek ve Dayanışma Günü ”adıyla 2008 yılından bu güne resmi bayram olarak kutlanmakta olan 1 Mayıs, 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak ta adlandırılmaktadır. 


Birçok ülke gibi Türkiye’de de İşçi Bayramı, resmi tatil ilan edilmiş ve ülke genelinde başta işçi örgütleri olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla ve halkın katılımıyla anma ve kutlama etkinlikleri düzenlenmektedir.


1 Mayıs ile ilgili olarak ;


İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne şehrinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.


1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar.


Chicago(Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve şehirde, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.


 Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi.


Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi. Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.  


Ülkemizde 1 Mayıs İşçi Bayramı 1923 yılında kutlanmaya başlamıştır.2008 yılından itibaren ismi değiştirilerek “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kabul edilmiştir


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün çalışanlara sağlayacağı katkı ve beklentilerini dile getirdiği;


1-KIDEM TAZMİNATI.
2-KADROYA GEÇMEYEN İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN KADRO MESELESİ
3-TYP ÇALIŞANLARI
4-MEVSİMLİK İŞÇİ
5-TAŞERON SİSTEMİ
6-ÇALIŞMA SARTLARI
7-KİT BİT ÇALIŞANLARININ (TAŞERON) DA OLANLARIN KENDİ BÜNYELERİNE GEÇMELERİ
8-KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNE DAHİL OLMAK 
9-EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ
8-EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET için alanlarda işyerlerinde olacağız bu kutlu günümüz tüm çalışanlarımıza hayırlı olması dileğiyle."
 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *