Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 2022’de ailesiyle tatil yapan Z.G. adlı kadının tesettür mayoyla site havuzuna girmek istemesi üzerine yaşanan ayrımcılık iddiasına yönelik kararını açıkladı.
Olay, Z.G.'nin yüzme kıyafeti olarak tesettür mayosu kullanma talebinin site yönetimi tarafından "mayo, bikini ve şort dışındaki kıyafetlerin hijyen kurallarına uygun olmadığı" gerekçesiyle reddedilmesiyle başladı
Yasağın kaldırılması için Z.G.'nin yaptığı başvuru, site yönetiminin oylamasında 30 hayır ve 5 evet oyuyla reddedildi. Bunun üzerine Z.G.'nin avukatı, ayrımcılık yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle TİHEK'e başvurdu.
TİHEK, konuyu ele alırken, Sağlık Bakanlığının benzer olaylarda verdiği görüşe atıfta bulunarak, tesettür mayonun hijyen açısından herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadığını belirtti. Ayrıca TİHEK, bu tür bir kıyafet tercihinin din ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve dinî inançların gereğini yerine getirmenin ancak meşru bir amaç için kanunla sınırlandırılabileceğini ifade etti.
Kuruluş, site yönetiminin yasağının meşru bir amaca hizmet etmediğini ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu tespit ederek, Z.G.'nin inancını açığa vurma özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna vardı. Bu bağlamda, TİHEK, Altınoluk Artemis Evleri Site Yönetimine 141 bin 934 liralık idari para cezası uygulanmasına karar verdi.
Kararın gerekçesinde, Anayasa’nın 10’uncu maddesi uyarınca herkesin eşit olduğu ve din ve vicdan özgürlüğünün Anayasa'nın 24'üncü maddesi ile güvence altına alındığı vurgulandı. TİHEK, tesettür mayo tercihinin din ve inanç özgürlüğünün bir ifadesi olarak görülmesi gerektiğini belirterek, bu yasağın temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına geldiğini ifade etti.