Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Perşembe günü petrol fiyatları 2014'ten bu yana ilk kez varil başına 100 doların üzerine çıktı, borsalar düştü ve ruble rekor bir düşüş yaşadı.
Dünya borsası hızla geriledi. Putin, Ukrayna ve diğer hükemetler bunu tam ölçekli bir işgal olarak nitelendirmesine rağmen, özel bir askeri operasyon gözüyle bakılabileceği de söylemler arasında yer aldı.
ABD Başkanı Joe Biden, saldırıların ardından Rusya'ya "ağır yaptırımlar" uygulanacağını ve Avrupalı liderlerin de varlıkları dondurma ve Rus bankalarını finansal piyasalarından kapatma sözü verdiğini söyledi.
Rusya ve Ukrayna piyasaları serbest düşüş yaşadı
Rusya para birimi Ruble yaklaşık %7 değer kaybederek dolar başına benzeri görülmemiş 86,98 gibi bir oranla düştü, Moskova borsası ilk askıya alındıktan sonra %30'luk rekor düşüşler yaşarken, Ukrayna tahvilleri şiddetli bir şekilde çöktüğü için para biriminde ticareti askıya almak zorunda kaldı.
SEB yatırım yönetiminde varlık tahsisi küresel başkanı Hans Peterson, "Bunu kimse beklemiyordu ve Putin'in bir sonraki adımının spekülasyonları önümüzdeki günlerin ana odak noktası olacak" dedi.
"Ancak bu, iş döngüsünün oldukça güçlü bir aşamasında oluyor," diye ekledi ve enerji ve emtia fiyatlarının şu anda ne kadar yüksek gittiğinin de çok önemli olduğunu söyledi.
Petrol fiyatları yükselişe geçti
Petrol fiyatlarındaki artış, İngiltere'nin emtia ağırlıklı FTSE 100 üzerindeki kayıpları sınırlamaya yardımcı oldu ve %2,3 oranında düştü. Vadeli işlem piyasaları daha sonra Wall Street için benzer düşüşlere işaret etti.
Rusya'nın artık küresel enerji piyasalarını sıkıştıracağı endişesi, Brent vadeli işlemlerinin Eylül 2014'ten bu yana ilk kez varil başına %8'den fazla artışla 100$'ı geçtiğini gördü. Avrupa Birliği'nin doğal gazının yaklaşık %40'ı ve ham petrolünün %26'sı Rusya'dan geliyor.
Hem Ukrayna hem de Rusya'nın büyük mahsul üreticileriyle birlikte, buğday ve mısır fiyatları %5'in üzerinde yükselirken, altın %1,7'den fazla sıçrayarak Ocak 2021'in başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu güvenlik dalışı, Almanya'nın AAA dereceli devlet tahvillerinin getirilerinin de 10 baz puan düşüşle üç haftanın en düşük seviyesi olan %1.119'a gerilediğini gördü. Gösterge ABD 10 yıllık getirisi de keskin bir düşüş yaşadı ve ABD'deki %1,977'lik kapanışından %1,85'e kadar düştü.
Yatırımcılar ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın artan enflasyonla mücadele amaçlı politika sıkılaştırması olasılığıyla da boğuşuyor. Şimdi soru, çatışmanın merkez bankacılarına bu hamleleri ertelemek için bir neden verip vermeyeceği veya enerji fiyatlarındaki daha fazla artışın onları teşvik edip edemeyeceği.