Yerli tekstil şirketi Sun Tekstil, ortağı Ekoten Tekstil ile yaptığı iş birliği dünya basınında geniş yer buldu. Washington Independent, America Daily Post, Latin Post başta olmak üzere 100'ün üzerinde mecrada manşet olan şirket, yapay zeka destekli üretim modeliyle dikkat çekiyor. Geliştirdikleri projeye dair önemli açıklamalarda bulunan şirket yetkilileri, yapay zekayla birlikte üretim hatlarını entegre ettiklerini ve bu sayede üretimin erken aşamalarında hataları azaltarak, gereksiz yeniden işleme ve fazla boyama döngülerini en aza indirdiğini belirtti. Bununla birlikte proje kapsamında tekstil üretiminde su kullanımının da önemli ölçüde düşürüldüğü bildirildi.
SUN TEKSTİL'İN DÜNYA ÇAPINDAKİ BAŞARISI
Geliştirdikleri proje ile yoğun su tüketimini en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Sun Tekstil ve Ekoten Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk," Yapay zeka tabanlı kalite kontrol yatırımlarımız, üretim doğruluğunu artırırken malzeme israfını en aza indiriyor. Teknolojinin, sürdürülebilir üretimin geleceği olduğuna inanıyoruz. Şirket, bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil'in bir iş birliği ile gerçekleştirdiği projeyle sektördeki yoğun su tüketimini en aza indirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında tekstil sektöründe kullanılan suyun yüzde 90 oranında geri dönüşümü ve yeniden kullanımı sağlanması planlanıyor. 2024 yılında 10'dan fazla ülkeye ihraç edilen ürünlerin yüzde 75'inde de sürdürülebilir hammaddeler kullanıldı'' açıklamasında bulundu.
SUN TEKSTİK KÜRESEL LİDERLER LİSTESİNDE
Kadın istihdamına öncelik verdiklerini belirten Ünlütürk, "Bu kapsamda Sun Tekstil bağlı ortaklığı, iklim değişikliği değerlendirmesi kapsamında Karbon Saydamlık Projesi'nden (CDP) üst üste ikinci yıl A- notu alarak, küresel tekstil endüstrisinin ortalama B ve genel pazarın C notunu geride bıraktı. CDP Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi'nde üst üste üçüncü kez en yüksek 'A/Liderlik' puanını alarak tedarik zinciri sürdürülebilirliğinde küresel liderler listesindeki yerini aldı. Çeşitliliği ve eşitliği teşvik eden bir çalışma ortamı oluşturmaktan gurur duyuyoruz. İnovasyona ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız kadar, kapsayıcılığa da önem veriyoruz" dedi.
Dünyanın birçok ülkesinde ofisleri olduğunu ve gelişmeye her daim açık olduklarını belirten Ünlütürk, "Avrupa'nın önde gelen markalarına kendi tasarladığımız koleksiyonları sunuyoruz. İngiltere, İspanya ve Türkiye'de bulunan tasarım ofislerimiz aracılığıyla müşterilerimize hızlı ve esnek hizmet veriyoruz. Türkiye'nin ilk 3D dijital kumaş kütüphanesini 2022'de kuran bir şirket olarak, gelişmeye ve üretmeye devam ediyoruz" dedi.
ÜNLÜTÜRK: ÜRETİMİN YÜZDE 90'INI İHRAÇ EDİYORUZ
Ekoten Tekstil ile yaptıkları ortaklıkla birlikte dünya çapında bir üretici konumunda olduklarına değinen Ünlütürk, "Sürdürülebilirlik ve çevreci anlayışla yürüttüğü üretim süreçlerinin yanı sıra örme fabrikasının enerji ihtiyacının yüzde 40'nı da güneş enerjisinden karşılayan Sun Tekstil'in bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil de Türkiye ve Avrupa'nın en saygın örme kumaş üreticileri arasında yer alıyor. Yüksek teknolojiyi, inovasyon ve sürdürülebilirlik motivasyonuyla üretim süreçlerine uyarlıyor. Küresel markalar için giyim, teknik tekstil, medikal ve spor giyimde üretim gerçekleştiriyor. İngiltere ve ABD başta olmak üzere dünyanın pek çok noktasına ihracat yapan Sun Tekstil ve bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil, üretiminin yüzde 90'a yakınını ihraç ediyor. Ege Bölgesi'nde en çok ihracat yapan hazır giyim şirketi olan Sun Tekstil'in 2024'ün üçüncü çeyreğinde konsolide 250 milyon Euro ciroya ulaşarak aktif büyümesini sürdürdüğü biliniyor. 2022 yılında halka açılmasının ardından dağıtılabilir karını hissedarları ile paylaşan şirket, temettü endekslerinde de yer alıyor'' açıklamasında bulundu.