"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4396 %0.01
43,8968 %-0.13
4.080,78 % -1,25
3.642.772 %0.312
İşçi Haber Gündem Tekirdağ’da 15 padişaha tanıklık eden tarihi çınar zamana direniyor

Tekirdağ’da 15 padişaha tanıklık eden tarihi çınar zamana direniyor

Şarköy'ün Uçmakdere Mahallesi'nde, 330 yaşındaki doğu çınarı, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e 15 padişahın ve 12 cumhurbaşkanının tanıklığını yaparak tarihe adını yazdırıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere Mahallesi'nde, yol kenarında yükselen 330 yaşındaki doğu çınarı, hem görsel ihtişamı hem de tarihi önemiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Anıt Ağaç" olarak tescillenen bu ulu çınar, sadece doğanın değil, aynı zamanda tarihsel sürecin de canlı bir tanığı konumunda.

Uçmakdere'nin Tarih Tanığı: 330 Yaşındaki Ulu Çınar

Bu ulu çınar, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar uzanan süreçte, tam 15 padişahın ve 12 cumhurbaşkanının görevde olduğu dönemde büyüdü. Her bir yaprağı, farklı bir dönemin izlerini taşıyan bu ağaç, zamanın akışını sessizce gözlemleyerek tarihe tanıklık etti.

Ağacın gövdesi, yıllar içinde doğal yollarla genişleyerek içinde büyük bir oyuk oluşmasına sebep olmuş. Bu oyuk, adeta bir mağara gibi; 3-4 kişi rahatlıkla içine girebiliyor. Ziyaretçiler, bu doğal boşlukta oturarak hem fotoğraflar çekiyor hem de doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarıyor.

Uçmakdere Mahallesi, sadece bu ulu çınar ile değil, aynı zamanda bölgedeki diğer tarihi ve doğal zenginlikleriyle de ön plana çıkıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü restorasyon projeleri sayesinde, mahalledeki 52 tescilli yapı aslına uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırılıyor. Bu çalışmalar, Uçmakdere'nin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma amacını taşıyor.