Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni düzenlemeyle, tüketicilerin mal ve hizmet alımlarına yönelik ödemelerde banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması gereken zorunlu tutar 7 bin liradan 30 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, nakitsiz ekonomi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yeni Düzenleme Resmi Gazete'de Yayınlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu'na ilişkin yapılan değişiklikleri içeren tebliği Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Yapılan düzenlemeye göre, 30 bin lirayı aşan mal ve hizmet alımlarında, ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu hale geldi. Bu değişiklik, daha önce 7 bin TL olan sınırın büyük oranda arttırılmasıyla nakitsiz ekonomi uygulamalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Yabancılar İçin de Yeni Düzenleme
Yabancılara yönelik yapılan düzenlemeler de dikkat çekiyor. Artık Türkiye ikameti olmayan gerçek kişilerle yapılan işlemlerde, tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar tarafından yapılması zorunluluğu getirildi. Ayrıca, düzenlenecek faturaların ekinde yabancıların pasaport numaraları yer alacak, ancak pasaportların bir suretinin faturaya eklenmesi gerekmeyecek.
30 Bin Liralık Limitin Ardında Ekonomik Gerekçeler
Yeni düzenleme ile ilgili olarak Sözcü yazarı Nedim Türkmen, 16 Eylül’deki köşe yazısında, 7 bin TL sınırının çok düşük olduğunu ve bu durumun kaosa yol açabileceğini vurgulamıştı. Türkmen, bu sınırın 30 bin TL olarak belirlenmesinin daha uygun bir çözüm olacağını ifade etmişti. Türkmen'in yazısında, Türkiye’deki kredi kartı ve banka kartı sayılarının oldukça yüksek olduğunu belirterek, nakitsiz ekonomi için daha uzun vadeli ve teşvik edici adımlar atılması gerektiğini savundu.
Türkmen, nakitsiz ekonomi sürecinin yalnızca cezalandırma tehditleriyle başarılı olamayacağını ve bunun yerine teşvik unsurları ile daha verimli bir şekilde yönetilebileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'deki yüksek icra dosyası sayısı ve ödeme güçlüğü çeken bireylerin bulunduğu bir ortamda, hızlıca nakitsiz ekonomiye geçişin oldukça zor olduğunu ifade etti.