"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2408 %0.05
37,0400 %0.03
2.304.002 %0.033
3.014,78 0,75
Ara
İşçi Haber Gündem Türk-Amerikan Toplumundan Netflix'e tepki: 'Famagusta' dizisi tarihi gerçeklerle uyuşmuyor

Türk-Amerikan Toplumundan Netflix'e tepki: 'Famagusta' dizisi tarihi gerçeklerle uyuşmuyor

ABD'deki Türk-Amerikan toplumu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ortaklığında çekilen "Famagusta" isimli dizinin dijital platform Netflix'te gösterime girecek olmasına tepki gösterdi.

Türk-Amerikan toplumunun bazı kuruluşları ve sivil aktivistler, Netflix'te yayımlanacak "Famagusta" adlı dizinin tarihi gerçekleri çarpıttığını iddia ederek, platform yöneticilerine tepkilerini dile getirdi. Dizinin 20 Eylül 2023'te yayımlanacak olması üzerine, Türk-Amerikan Güvenlik Vakfı (TASFO) Başkanı Fatih Özonur, sosyal medyada yaptığı açıklamada, Netflix'i Kıbrıs'taki terör örgütü EOKA tarafından katledilen Türkleri yok saymak ve Türk ordusunu işgalci olarak göstermekle suçladı. Özonur, Netflix’in daha önce de Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef aldığını belirterek, platformun Türkiye karşıtı bir tutum sergilediğini öne sürdü.

Özonur, Türk-Amerikan toplumunu Netflix’in bu tutumuna karşı protesto etmeye çağırırken, Washington Post gazetesinin 1964 tarihli bir nüshasından Kıbrıslı Rum fanatiklerinin soykırım politikalarına yöneldiğini belirten bir kesit paylaştı.

Türk-Amerikan toplumunun diğer bir aktivisti İbrahim Kurtuluş da, dizinin Netflix'te gösterileceğine dair paylaşımlar üzerine platformun merkezine bir mektup yazarak "derin endişelerini" ifade etti. Kurtuluş, Netflix’in kamuoyunu ve uluslararası ilişkileri etkileyebilecek hassas konularda içeriklerinin doğru ve dengeli olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kıbrıs Barış Harekatı'nın Yunan cuntası tarafından düzenlenen darbe sonucu adanın Yunanistan’a ilhakını önlemek için yapılan yasal bir harekat olduğunu belirtti ve Türkiye'nin bu müdahalesinin bir işgal değil, Kıbrıs Türk halkının karşı karşıya olduğu yakın tehdide karşı verilen yasal bir yanıt olduğunu vurguladı.

Kurtuluş, dizinin Kıbrıslı Türklerin yaşadığı acıları tamamen göz ardı ettiğini ve çatışma sırasında hayatını kaybedenlerin acısının dikkate alınması gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler'in bu dönemde hayatını kaybedenleri tespit etmek ve yeniden gömmek için çaba sarf ettiğini ekledi.

Dizinin yönetmeni Andreas Georgiou’nun 26 Ağustos'ta yaptığı duyuru da eleştirildi. Sosyal medya kullanıcıları, dizinin yayımlanma tarihinin Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz’un başladığı günle aynı tarihe denk gelmesini yorumlarda dikkate aldı. "Famagusta" dizisi, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Gazi Mağusa kentinde yaşanan olayları Rum tarafının tarihle örtüşmeyen iddiaları üzerinden kurgulanan bir anlatımla ele alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *