"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2954 %0.1
37,0073 %0
2.280.843 %-1.655
2.996,26 -1,05
Ara
İşçi Haber Gündem Türk Ulusunun Şanlı Zaferi 29 Ekim: Atatürk’ün özlü sözleri, Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili sözleri

Türk Ulusunun Şanlı Zaferi 29 Ekim: Atatürk’ün özlü sözleri, Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili sözleri

Türk milletinin şanlı zaferlerinden biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına kutlanır. Milli bayram, her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarih olan 29 Ekim, ülkenin dört bir yanında düzenlenen şenlikler ile anılır.

Bugün Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yıl dönümü... Türk milletinin şanlı zaferlerinden biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına kutlanır. Milli bayram, her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarih olan 29 Ekim, ülkenin dört bir yanında düzenlenen şenlikler ile anılır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde söylediği 10.Yıl Nutkunda bugünü bayram olarak belirlemiş, bu bayramı gelecek nesillere armağan etmiştir. 

29 Ekim Günün Anlam ve Önemi

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 29 Ekim 1923 tarihinde yapılan anayasa değişikliği nedeniyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak değişmiştir. Mustafa Kemal Atatürk milletvekilleri ile görüşmeleri sonrasında hazırladığı Cumhuriyet önergesini Meclis’e vermiş, Meclis önergeyi kabul etmiştir. Böylelikle Türkiye Devletinin yeni ismi Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yönetim şekli de Cumhuriyet olmuştur. Ulu Önder Atatürk yeni kurulan Cumhuriyetin ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Halk o zamandan günümüze Cumhuriyet ilanını coşku ve sevinçle kutlamaktadır. 

Atatürk’ün Özlü Sözleri, Atatürk’ün Cumhuriyet İle İlgili Sözleri

✓ "Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz."

✓ "Onlar, kolaylıkla anlayacaklardır ki, çürümüş bir hanedanın, halife unvanıyla başının üstünden zerre kadar uzaklaşmasına imkân kalmayacak surette muhafazasının mecburî kılan bir devlet şeklinde, cumhuriyet idaresi ilân olunsa bile, onu yaşatmak mümkün değildir." 


✓ "Benim nâçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

✓ "Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır." 

✓ "Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur." 


✓ "Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır."

✓ "Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir."


✓ "Türk ulusu büyüktür. Özgürlüğü ve barışı sever. Canı pahasına da olsa, Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak güçtedir. Ve yaşatacaktır… Cumhuriyet, etnik kökeni ne olursa olsun tüm yurttaşlarını Türk Ulusu çatı kimliğinde birleştirmiştir."

✓ Hükümetlerin icraatı menfi olup da millet itiraz etmez ve iktidarı düşürmezse bütün kusur ve kabahatlere katılmış demektir.

✓ "Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz."

✓ "Yeni nesil, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır."

Bunlara da göz atabilirsiniz !

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *