"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2508 %-0.08
37,0967 %0.28
2.296.251 %0.79
3.014,47 0,72
Ara
İşçi Haber Gündem Türkiye BRICS’e üye mi? BRICS üyeleri hangi ülkeler?

Türkiye BRICS’e üye mi? BRICS üyeleri hangi ülkeler?

BRICS, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik işbirliklerini barındıran uluslararası bir topluluk ifade etmek için kullanılıyor.

Türkiye, BRICS’e üye olmak için başvurusunu geçtiğimiz aylarda yaptı. 22-24 Ekim tarihlerinde ise BRICS Zirvesi düzenlendi.

Peki Türkiye BRICS’e üye mi? BRICS’e hangi ülkeler üye? BRICS' in açılımı ne? İşte BRICS hakkındaki detaylar…

BRICS NEDİR?

BRICS, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik olarak bir araya gelip oluşturduğu bir topluluk. BRICS’e üye ülkeler arasında ülkelerin ekonomik iş birliğini artırmak ve daha adil bir ekonomik sistem kurmak amaçlanıyor.

BRICS’E HANGİ ÜLKELER ÜYE?

BRICS’in ismi üye ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinin kısaltmasından geliyor. Buna göre BRICS’e üye ülkeler şunlar:

  • Brezilya
  • Rusya
  • Hindistan
  • Çin
  • Güney Afrika

 

TÜRKİYE'NİN BRICS'E ÜYELİK BAŞVURUSU

Son dönemlerde Türkiye’nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) üyeliği gündeme sıkça gelmeye başladı. Eylül ayında yapılan açıklamalara göre, Türkiye BRICS'e tam üyelik için resmi başvurusunu gerçekleştirdi. Rus haber ajansı RIA Novosti, bu konuda "Türkiye tam üyelik için başvurdu. Bunu değerlendireceğiz" ifadelerine yer verdi.

22-24 Ekim tarihlerinde Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenecek BRICS Zirvesi'nde, Türkiye'nin başvurusunun detaylı bir şekilde ele alınması bekleniyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin NATO üyeliğinin BRICS üyeliği açısından bir engel teşkil etmeyeceğini vurguladı.

TÜRKİYE, BRICS'e ÜYE Mİ?

Erdoğan, BRICS Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya  geldi - Türkiye'nin İlk ve Tek Eğitim Temalı Ulusal Haber Sitesi  www.ogretmenler.net

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı BRICS Zirvesi’ne beklediğini söylemişti. Putin ve Erdoğan, Zirve’nin ikinci gününde bir araya geldi.

Putin, yaptığı açıklamalarda ‘Avrasya Kıtası’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesi ve özel jeopolitik rolü göz önüne alındığında burada önemli fırsatlar görüyoruz,’ dedi.

Öte yandan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik 3 Eylül’de ‘BRICS’e üye olmak istediğimizi zaten Sayın Cumhurbaşkanı’mız çeşitli defalarda ifade etti. Bu konudaki talebimiz açıktır, bu süreç işlemektedir. Ama bununla ilgili somut bir gelişme yoktur.’ ifadelerine yer vermişti.

Ancak, BRICS Zirvesi’nden Türkiye’nin katılımıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Türkiye, resmi olarak BRICS’e üye değil.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *