Ege Denizi'nde son birkaç gündür meydana gelen yüzlerce deprem hem Türkiye'yi hem de Yunanistan'ı korkuttu. Her saat başı meydana gelen depremlerin daha büyük bir depremin öncüsü olma ihtimali vatandaşları korkutmaya yetti. Deprem riskiyle karşı karşıya olan Türkiye'deki diri fay hatlarının nerelerde olduğu ve hangi bölgelerde geçtiği merak ediliyor. AFAD ve MTA tarafından yayımlanan güncel fay hattı haritasına göre, Türkiye'de 45 il ve 110 ilçe diri fay hatları üzerinde yer alıyor. Peki, hangi iller deprem riski taşıyor? İşte detaylar...
Diri fay hatlarına girmeden önce diri fay hattının ne olduğuna bakalım. Diri fay hatları, tarihsel dönemde deprem üretmiş ve gelecekte de üretebilecek faylara verilen bir isimdir. Dünya üzerinde bulunan farklı büyüklükteki yüzeyler fay olarak adlandırılıyor. Bu fayların deprem üretme oranı ve büyüklükleri tarihsel süreç boyunca her zaman kayıt altına alındı ve incelendi.
TÜRKİYE'DE 485 TANE DİRİ FAY HATTI VAR!
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan güncellenmiş fay hattı haritasında 485 diri fay tespit edilmiştir. Bu faylar 45 il ve 110 ilçeyi kapsıyor.
Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için AFAD ve MTA’nın online sistemlerini kullanabilirsiniz. AFAD ve MTA tarafından yayınlanan haritaya göre, Türkiye'de doğrudan diri fay hattı üzerinde bulunan ilkeler açıklandı. Bu fay hattında bulunan illerde geçmiş yıllarda deprem olduğu ve gelecekte de deprem olabileceği öngörülüyor. İşte Türkiye'de fay hattı üzerinde bulunan şehirler…
🔴 Aksaray
🔴 Aydın
🔴 Balıkesir
🔴 Bolu
🔴 Burdur
🔴 Bursa
🔴 Bingöl
🔴 Denizli
🔴 Eskişehir
🔴 Erzincan
🔴 Erzurum
🔴 Hakkari
🔴 Hatay
🔴 İzmir
🔴 Kahramanmaraş
🔴 Manisa
🔴 Muğla
🔴 Kocaeli
🔴 Konya
🔴 Osmaniye
🔴 Sakarya
🔴 Tokat
EVİMİN ALTINDA DİRİ FAY HATTI GEÇİYOR MU? NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Ege Denizi'nde meydana gelen depremler, Türk halkını büyük oranda korkutmaya yetti. 6 Şubat 2025 depremlerinin 2. yılına yaklaşırken, deprem korkusuyla karşı karşıya kalan vatandaşlar evlerinin bulunduğu yerde diri fay hattının geçip geçmediğini araştırmaya başladı. peki, evlerin altında diri fay hattı geçip geçmediğini nasıl ve nereden öğrenebilirsiniz?
AFAD Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden hangi bölgelerin deprem riski taşıdığı görülebilir.
- MTA’nın güncellenmiş diri fay haritası ile yaşadığınız bölgedeki fay hatlarını detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.
- E-Devlet üzerinden AFAD’ın “Deprem Riski Sorgulama” hizmeti ile bölgenizdeki deprem tehlikesini öğrenebilirsiniz.
- AFAD ve MTA’nın resmi sitelerinden güncel haritalara ulaşabilirsiniz.
DEPREM RİSKİ SORGULAMA EKRANI
Deprem gerçeğiyle karşı karşıya kalan vatandaşlar, bulundukları bölgelerin zeminin sağlam olup olmadığını merak ediyor. Deprem, zemin dayanıklılığı ve bina gücüne göre büyük hasar meydana getirebilir ya da hasarsız atlatılabilir bir olay. Yaşadığınız binanın ve bölgenin sağlam olup olmadığını öğrenmek isteyenler şu yolları takip etmeli:
- AFAD’ın e-Devlet üzerinden sunduğu “Deprem Riski Sorgulama” hizmeti ile evinizin dayanıklılığı hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Belediyeler tarafından hazırlanan zemin etüt raporlarını inceleyebilirsiniz.
- Uzman inşaat mühendisleri ve jeologlardan destek alarak yapınızın depreme dayanıklılığını ölçtürebilirsiniz.
DEPREMDEN NASIL KORUNURUZ?
Deprem bölgesi olan Türkiye'de her yıl binlerce deprem meydana geliyor. Bu depremlerin bazıları hiç hissedilmeyecek kadar küçük olurken, bazıları ise büyük hasarlara ve can kayıplarına neden oluyor. Peki, depremlere nasıl hazırlanmalıyız? Bizi depremden koruyacak önlemeler neler?
- Deprem çantası hazırlayın: İçinde su, gıda, ilk yardım malzemeleri ve önemli belgeler bulundurun.
- Bina dayanıklılığını kontrol ettirin: Eski yapılar mutlaka güçlendirilmelidir.
- Acil durum planı yapın: Aile bireylerinizle buluşma noktaları belirleyin.
- AFAD’ın uyarılarını takip edin: Güncel deprem bilgilerini resmi kaynaklardan alın.