"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,9028 %0.08
36,8148 %0.46
3.513.317 %2.662
3.049,36 0,11
Ara
İşçi Haber Gündem Türkiye’de biyokaçakçılık: Rekor cezalar uygulanıyor

Türkiye’de biyokaçakçılık: Rekor cezalar uygulanıyor

Türkiye, biyolojik çeşitliliğiyle dünya çapında önemli bir yere sahipken, biyolojik kaçakçılık ciddi bir tehdit oluşturuyor. 2007’den 2024 yılına kadar 41,5 milyon TL ceza uygulanan biyokaçakçılıkla mücadelede, endemik türlerin korunması için büyük adımlar atılıyor.

Türkiye, biyolojik çeşitliliği ile dünya çapında önemli bir yer tutuyor. Ulusal Biyolojik Çeşitlilik ve İzleme Projesi kapsamında bugüne kadar 13.404 farklı canlı türü tespit edilirken, bu zenginlik sürekli yeni keşiflerle artmaya devam ediyor. Ancak bu doğal miras, biyolojik kaçakçılıkla mücadele edilmesini gerektiren bir tehdit oluşturuyor. Özellikle endemik türler ve genetik araştırmalar için yasadışı yollarla ülke dışına çıkarılmak istenen bu canlılar, ciddi bir tehlike arz ediyor.

Türkiye’de biyolojik kaçakçılıkla mücadele hız kesmeden devam ediyor. 2007 yılından 2024 yılına kadar 95 farklı kaçakçılık vakası engellendi. Bu vakalar, 23 farklı ülkeden 173 şüpheliyi kapsarken, toplamda 41,5 milyon TL ceza kesildi. 2023 yılına kadar, biyokaçakçılara uygulanan ceza tutarı 5,6 milyon TL iken, 2024'te artan kaçakçılık girişimleriyle bu rakam önemli ölçüde arttı.

Kaçakçılar Hangi Türleri Hedef Alıyor?

Biyolojik kaçakçılığın en çok hedef aldığı türler arasında kelebekler, böcekler, bitkiler, kuşlar ve sürüngenler yer alıyor. Özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri, Toroslar, Amanos Dağları gibi biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu yerler, biyokaçakçıların en çok ilgi gösterdiği alanlar arasında bulunuyor. 

Salep Bitkisi Yetiştiriciliği: Evde Salep Nasıl Yetiştirilir?

Salep orkidesi ve trüf mantarı gibi bitkiler, yasadışı yollardan kaçırılmaya çalışılan değerli türler arasında yer alıyor.

cdn.yemek.com/uploads/2022/08/truf-mantari-nasil-y...Biyokaçakçılığın Nedenleri

Biyolojik kaçakçılığın ardında, genetik araştırmalar için malzeme temini, koleksiyonerlere satış ve ilaç sektörüne yönelik ham madde temini gibi ekonomik çıkarlar bulunuyor. Geçmişte Ankara Tavşanı ve Sivas Kangalı gibi yerel türler, bu amaçlarla kaçırılmıştı. Kaçakçılığın hedefinde sadece hayvanlar değil, aynı zamanda tıbbi aromatik bitkiler ve doğal ilaçlar da yer alıyor.Biyokaçakçılıkla mücadele için 2013 yılında hazırlanan Biyokaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında, 81 ilde kolluk kuvvetlerine eğitimler verilmiş ve biyokaçakçılıkla ilgili bilgilerin paylaşılması amacıyla Biyokaçakçılık Bilgi Paylaşım Sistemi kurulmuştur. Ayrıca, 28 sahil güvenlik birimi de bu konuda bilgilendirilmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *