"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2640 %-0.03
37,0828 %0.06
2.315.429 %-0.49
3.028,02 0,00
Ara
İşçi Haber Gündem Türkiye'de dev yatırım yapan Çinli BYD firması: Sadece bir tesis kurmaya gelmedik

Türkiye'de dev yatırım yapan Çinli BYD firması: Sadece bir tesis kurmaya gelmedik

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li, BYD'nin Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım kararı almasına ilişkin soruları yanıtladı.

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Stella Li, BYD'nin Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım kararı almasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

"ÇİNLİLERLE TÜRKLER BİRBİRİNE ÇOK BENZİYOR"

Türkiye'nin çok sayıda yetenekli gencin bulunduğu, çok ilgi çekici bir ülke olduğunu vurgulayan Li, "Çinlilerle Türkler birbirine çok benziyor. Aile değerlerine önem verdiğimiz gibi eğitime de önem veriyoruz. Yani bu ülkede gerçekten çok fazla genç ve harika bir enerjinin yanı sıra yeşil teknolojiye yönelik bir tutku var." dedi.

Li, ülkenin üretim potansiyeli ve kaliteli iş gücü hakkında konuşurken, Türkiye'nin AB ülkeleri arasında en büyük üçüncü otomobil üreticisi olduğunu ve yüksek eğitimli AR-GE yeteneklerine sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin coğrafi konumuyla ilgili olarak da Li, "İstanbul dünyanın tek şehri olarak Asya ile Avrupa'yı birleştiriyor. Türkiye hem Avrupa yakasında hem de Asya yakasında yer alıyor. Bu nedenle Türkiye, üretim merkezi kurma hedefimiz için en ideal konumda ve bu sayede sadece Avrupa'ya değil, çevre bölgeye de geniş çapta otomobil ihraç etme potansiyeline sahip olacak." şeklinde konuştu.

Stella Li, BYD'nin dünya çapında lider bir yeşil teknoloji şirketi olduğunu vurgulayarak, yalnızca otomobil üretmekle kalmayıp aynı zamanda bir mühendislik şirketi olduklarını belirtti.

Dünya genelinde 110 binden fazla AR-GE mühendisine sahip olduklarını ve günde 32 patenti gerçekleştirdiklerini ifade eden Li, "Bu sebeple Türkiye'ye sadece bir tesis kurmakla kalmıyoruz, aynı zamanda elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobillerdeki en ileri teknolojiyi Türkiye'ye getirme konusunda bir tutkuya sahibiz. Bu tesisimizi, buraya en ileri teknolojiyi getirerek Türkiye'nin en büyük üretim merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

"BURADA YEREL BİR TÜRK ŞİRKETİ GİBİ OLACAĞIZ"

Li, Manisa'daki üretim tesislerine yaptıkları ziyaretten etkilendiklerini ve bölgedeki devlet kurumlarından ve yerel halktan çok etkilendiklerini belirterek, "Burası çok profesyonel bir ortam ve arazi bize çok uygun geldi. Manisa, artık bizim evimiz olacak ve burada yerel bir Türk şirketi gibi faaliyet göstereceğiz." dedi.

Türkiye'deki üretim planları hakkında konuşan Li, "Yaklaşık olarak 8 ila 12 farklı model arasında üretim yapmayı düşünüyoruz. Bu nedenle burada daha fazla model üretme kapasitesine sahip olmayı ve yerel pazarla bütünleşmeyi hedefliyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.

Mümkün olan en kısa zamanda fabrika inşaatına başlamak istediklerini ve yatırımın birinci fazında pil paket montajının Türkiye'de yapılacağını aktaran Li, şunları kaydetti:

"Şu anda çalışıyoruz, burada 12'den fazla kişiden oluşan, farklı bölüm bileşenlerini temsil eden insanlardan oluşan büyük bir ekibimiz var. Pek çok ayrıntıyı bilmek ve daha derinlemesine öğrenmek için bir hafta Manisa'da kalmak istiyoruz. Böylece artık bu proje üzerinde çalışmaya gerçekten hazır hale geleceğiz. Belki önümüzdeki yaz aylarında fabrikanın inşaatına başlayabiliriz ve sonrasında Çin'deki gibi 12 aydan daha kısa sürede fabrikayı inşa edebileceğimizi umuyoruz."

"TÜRKİYE'NİN TANITIMINA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ"

Li, Türkiye'de yerel ortaklarla işbirliği yapmayı planladıklarını belirterek, "BYD'nin Türkiye'deki yatırımı sadece 5 bin kişiye istihdam sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda teknoloji ve yenilik getiriyoruz. Türkiye'yi geleceğin teknoloji merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu gelişmeler bizim için son derece heyecan verici." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de üretim yapacak olmalarının Türk tüketicilere özel tasarımlar ve yenilikler getirebileceğini belirten Li, aynı zamanda araçların multimedya sistemlerine Türk TV programları ve dizilerine erişim sağlayacak bir uygulama entegre edilebileceğini söyledi.

İstanbul'u ikinci kez ziyaret ettiklerini ve özellikle yemeklerden çok memnun kaldıklarını dile getiren Li, "Türkiye muhteşem bir turizm ülkesi. Çin'den gelen turist sayısı oldukça yüksek. Çinliler seyahatlere 200 milyar dolardan fazla harcama yapıyorlar. Bu nedenle BYD, belki Türkiye'ye daha fazla Çinli turistin gelmesini teşvik edebilir. Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye yatırım konusunda gümrük tarifelerinin önemini çok fazla dikkate almadıklarını belirten Li, daha çok ülkenin üretim kapasitesinin rekabetçi olup olmadığına ve yeni teknolojilere ne kadar hazır olduğuna odaklandıklarını vurguladı.

"BAŞKANIMIZ, SAYIN CUMHURBAŞKANI İLE HARİKA BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ"

Stella Li, BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değinerek, "Başkanımız, Sayın Cumhurbaşkanı ile çok verimli bir toplantı yaptı. Sayın Cumhurbaşkanı, BYD'nin ülkeye en ileri teknolojiyi getirmesini ve Türkiye'nin sanayi kapasitesini genişletmesine yardımcı olmasını istedi. Biz de bu doğrultuda en son teknolojilerimizi Türkiye'ye getiriyoruz. Ayrıca buradaki insanlarınızın teknoloji alanındaki eğitimine de katkı sağlayacağız." şeklinde konuştu.

"DEVLET KURUMLARININ PROFESYONELLİĞİNDEN ÇOK ETKİLENDİK"

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika CEO'su Stella Li, yatırım sürecinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların kendileriyle son derece uyum içinde çalıştığına işaret ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'deki devlet kurumlarıyla çalışırken onların profesyonelliğinden ve özverilerinden çok etkilendik. Özellikle de Sayın Bakanımız ve sanayiden gelen büyük bir ekip ve bütün bir ekip çalışıyorlar. Her zaman 'dünyanın en çalışkan grubu veya milliyeti Çinlilerdir' diye bahsediyoruz. Ama sonra öğrendik ki (Türk yetkilikler) aslında bizden daha çok çalışıyorlar. Ayrıca çok profesyoneller ve en ayrıntılı teknoloji setini bile biliyorlar. Bu çok etkileyici."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *