Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Boston kentinde gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün durumunu yakından takip ettiğini ve ABD'li yetkililer nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurdu.
Büyükelçilik, X hesabından yaptığı açıklamada, Öztürk'ün ailesinin düzenli olarak bilgilendirildiğini ve konsolosluk hizmetlerinin sağlandığını belirtti.
Büyükelçilik açıklamasında, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi ve diğer yetkililer nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Vatandaşımızın haklarının korunması için gerekli konsolosluk hizmetlerinin ve hukuki desteğin sağlanması amacıyla her türlü çaba gösterilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Öztürk'ün Gözaltına Alınma Süreci
Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı iftara gitmek için Massachusetts'teki evinden çıktığı sırada sivil ICE (ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) görevlileri tarafından gözaltına alındı.
Türk öğrenci, elleri arkadan kelepçelenerek gözaltına alınırken, yaşananlar kameraya yansıdı.
Öztürk'ün avukatı Mahsa Khanbabai, müvekkiliyle iletişim kuramadıklarını açıklarken, Tufts Üniversitesi yönetimi de gözaltı işlemine dair bilgilendirilmediklerini duyurdu.
Öztürk, Filistin’e Destek Verdiği İçin Hedef Mi Alındı?
Öztürk’ün arkadaşları, ABD üniversitelerinde "Filistin destekçilerini fişleyen" Canary Mission adlı internet sitesinin, geçtiğimiz yıl Öztürk'ün yazdığı bir makaleye ait görsel ve kişisel bilgilerini yayımladığını paylaştı.
Demokrat Senatör Elizabeth Warren, sosyal medyada yaptığı açıklamada, Öztürk’ün gözaltına alınmasını "medeni özgürlükleri engellemeye yönelik endişe verici bir örüntünün son örneği" olarak nitelendirdi.
Öte yandan, ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Öztürk'ün "öğrenci vizesine uygun olmayan faaliyetlerde bulunduğunu" iddia etti.
Filistin Destekçilerine Baskılar Artıyor
Öztürk’ün gözaltına alınması, Donald Trump yönetiminin Filistin destekçisi öğrenci ve akademisyenlere yönelik baskılarının arttığı bir dönemde gerçekleşti.
Daha önce de Filistinli aktivist ve Columbia Üniversitesi mezunu Mahmud Halil gözaltına alınmıştı.
Ayrıca, Georgetown Üniversitesi araştırmacısı Badar Han Suri, "Hamas propagandası ve antisemitizm" yaptığı iddiasıyla sınır dışı edilmek istenmiş, ancak ABD'li Yargıç Patricia Tolliver Giles bu kararı durdurmuştu.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Rümeysa Öztürk’ün haklarının korunması için çalışmalarını sürdürüyor.