"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2053 %0.26
44,2064 %1.6
4.171,53 % 2,32
3.337.156 %3.638
İşçi Haber Gündem Ücretli doğum izin kaç gün olacak? 2025 doğum izni uzayacak mı?

Ücretli doğum izin kaç gün olacak? 2025 doğum izni uzayacak mı?

Hem iş hayatına devam eden hem de çocuğunu büyütmek isteyen anneler için yeni bir kolaylık geliyor. Hükümetin doğumu teşvik etmek amacıyla hazırladığı yeni düzenleme kapsamında doğum izni süresinin uzatılması planlanıyor. Peki, yeni doğum izni kaç gün olacak? İşte 2025 yılı için öngörülen planlamalar...

Okunma Süresi: 2 dk

Doğum izni artacak mı sorusu, Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı ile hız kazandı. Düzenlemenin detaylarına göre çalışan anneye daha uzun doğum izni sağlanacak. Doğum izni, hamile çalışanların doğumdan önce ve sonra aldıkları izin süresidir. Annelik izni, doğumdan önce belirli bir süre veya tamamı doğumdan sonra kullanılabilir ve belirli şartlara tabidir. 

Bu izin, annenin çalışma hayatında hak kaybetmemesi için uygulanır ve özel sektör ile kamu sektöründe farklı şekillerde işler. Türkiye’de halen kamu ve özel sektörde ücretli doğum izni 2 ay (8 hafta) doğum öncesi, 2 ay (8 hafta) doğum sonrası olmak üzere 4 ay uygulanıyor. Kamu çalışanları isterlerse 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları ise 6 aya kadar ücretsiz doğum izni kullanabiliyor.

Doğum İzni Uzuyor: Taslak Hazırlandı, Detaylar Belli Oldu

Vedat Işıkhan: Doğum İzni Süresi Artacak, Ayrımcılık Bitecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan doğum izni açıklaması, “Kadınların çalışma hayatında daha güçlü ve eşit şartlarda yer alması için kapsamlı politikalar yürütüyoruz. 

Memurlara 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmesi için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik bir izin veriliyor. Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık” dedi.

Babaya Doğum İzninde İşçi-Memur Ayrımı Kalkıyor - Kamudanhaber İnternet  Sitesi

2025 Yılında Doğum İzni Süresi Uzayacak Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz” dedi. Nüfus artışını desteklemek ve kadın istihdamını artırmak amacıyla çalışan kadınlara yönelik yeni teşviklerin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda:

  • Ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması,
  • Ücretsiz doğum izni hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması,
  • Çalışan annelere kreş desteği verilmesi.

Babalara Doğum İzninde Eşitlik Geliyor Mu?

Mevcut mevzuatta memur babalara 10 gün, işçilere ise 5 gün doğum izni veriliyor. Uygulamaya konulacak düzenlemeyle bu ayrımın da kaldırılması bekleniyor.

Doğum izni, doğumdan öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Hamileliğin 40 hafta sürdüğü varsayılacak olursa kadın çalışanlar, 32. hafta itibarıyla izne ayrılabiliyor. Ancak doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebiliyor. 

Böylece doğum sonrası izin 13 hafta oluyor. 4587 sayılı İş Kanunu’nun “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlıklı 74. maddesi, doğum iznini düzenliyor. Maddenin ilgili kısmında da hamilelik izni şöyle özetleniyor:
“Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.”