"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,8796 %0.03
36,7761 %0.39
3.525.899 %2.383
3.048,31 0,07
Ara
İşçi Haber Gündem Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Gazze, öldürülen gazetecilerin yarısını oluşturuyor

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: Gazze, öldürülen gazetecilerin yarısını oluşturuyor

2024'te Gazze, gazeteciler için en tehlikeli yerlerden biri haline geldi. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayımlanan rapora göre, dünya genelinde 104 medya çalışanı hayatını kaybetti, Orta Doğu ise en fazla ölümün raporlandığı bölge oldu.

Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yayımlanan rapora göre, Gazze bu yıl, gazeteciler için en tehlikeli yerlerden biri olarak kaydedildi. 2024'te Gazze'de yaşanan 55 ölüm, bölgenin medyanın güvenliği açısından nasıl bir tehdit oluşturduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Dünya genelinde 1 Ocak'tan itibaren 12'si kadın olmak üzere 104 medya çalışanı hayatını kaybetti. IFJ'nin 1990'dan itibaren her yıl yayımladığı öldürülen gazeteciler listesindeki bu yıl, "en ölümcül ikinci yıl" olarak kayıtlara geçti. Bu da, dünya çapında gazetecilik mesleğinin giderek daha tehlikeli hâle geldiğini gösteriyor.

Orta Doğu En Fazla Ölümün Raporlandığı Bölge

Rapora göre, Orta Doğu bölgesi, medya çalışanlarının en fazla öldüğü bölge oldu. 66 medya çalışanı bu yıl Orta Doğu'da yaşamını yitirdi. Gazze ve Lübnan'da devam eden saldırılar nedeniyle 55 Filistinli, 6 Lübnanlı ve 1 Suriyeli gazeteci hayatını kaybetti. Bu durum, bölgedeki medya mensuplarının, özellikle de Filistinli gazetecilerin yaşadığı büyük riski gözler önüne seriyor.

Raporda, 7 Ekim 2023'te başlayan savaş sonrası, Filistin'de öldürülen gazeteci sayısının 138'e ulaşarak, Filistin'in modern gazetecilik tarihinin en tehlikeli ülkelerinden biri haline geldiği vurgulandı. Bu, Irak, Filipinler ve Meksika gibi ülkeleri geride bırakmış durumda.

2024 yılının ilk aylarında, dünya genelinde 520 gazeteci hapiste bulunuyor. Bu rakam, son yıllara göre önemli bir artış gösteriyor. Raporda, basın özgürlüğü üzerindeki tehditlerin giderek daha büyük bir sorun haline geldiği ifade edildi. Ayrıca, otoriter rejimlerin artması, gazetecilerin güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor.

IFJ Genel Sekreteri'nden BM'ye Çağrı

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, basın özgürlüğü üzerindeki tehditleri vurgulayarak, Birleşmiş Milletler (BM)'e gazetecilerin korunması için bağlayıcı bir sözleşme kabul etme çağrısında bulundu. Bellanger, "Bu üzücü rakamlar, gazetecilik mesleğinin ne kadar riskli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Dünyanın dört bir yanında otoriter rejimlerin artan gücüyle birlikte halkın doğru bilgiye erişme ihtiyacı daha da kritik hâle gelmiştir. Daha fazla dikkat ve korunma gereklidir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *