"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,1738 %0.2
36,4798 %0.14
3.429.862 %-3.665
2.936,46 0,22
Ara
İşçi Haber Gündem Üniversitelerde eğitim çöküyor! Öğrenciler ne durumda?

Üniversitelerde eğitim çöküyor! Öğrenciler ne durumda?

Birçok öğrenci, en iyi okullarda eğitim görebilmek için bir sene boyunca kendini eve kapatıyor, dışarıya çıkmadan gerekirse özel hayatından ödün vererek üniversiteye hazırlanıyor. Peki gençler büyük umutlarla girdiği üniversitelerde karşılığını alabiliyor mu?

Üniversite hayatına başlamadan önce karşılaşılan zorluklar, genellikle beklentilerin çok ötesinde olabiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrenciler için yurt ücretleri, eve çıkmak isteyenler için de kira gideri ve genel geçerli ihtiyaçlar bir yana dursun, büyük hayallerle eğitim görmek istediğiniz üniversiteye girdiğinizde bir anda kendinizi inşaatta bulabilirsiniz.


Üniversite hayatına başlamadan önce karşılaşılan zorluklar, genellikle beklentilerin çok ötesinde olabiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrenciler için yurt ücretleri, eve çıkmak isteyenler için de kira gideri ve genel geçerli ihtiyaçlar bir yana dursun, büyük hayallerle eğitim görmek istediğiniz üniversiteye girdiğinizde bir anda kendinizi inşaatta bulabilirsiniz. KYK yurtlarında barınan öğrenciler, yüksek yurt ücretleri ve temel ihtiyaç sıkıntılarının yanı sıra, asansör kazaları gibi can güvenliğini tehdit eden durumlarla da karşılaşabiliyor.

ASANSÖR KAZALARININ EN SIK YAŞANDIĞI İL: AYDIN

Araştırmalara göre, Aydın ilinde KYK yurtlarında asansör kazalarının en sık yaşandığı yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. 25 Ekim 2023’te Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen dehşet verici asansör kazası sonucunda, ‘Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi bu meseleyi ön plana taşıdı. Hatta yaşanan üzücü olayın ardından, vatandaşlar sosyal medyada büyük tepki gösterdi. Bununla birlikte, Kocaeli, Adana ve Diyarbakır gibi şehirlerde de benzer sorunlar yaşandığı biliniyor.

BİR DİĞER ASANSÖR KAZASI BAŞKENT’TE! 

Yine 2023 yılında, Ankara’nın Çubuk ilçesindeki Fatma Hanım KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda asansör kazası gerçekleşti. Asansörün içinde öğrenciler varken 3. kattan eksi 1. kata düştü. Olayda yaralanan olmadı ancak öğrencilerin panik atak geçirdiği bildirildi. Bu olay öğrenciler arasında endişeye neden oldu. Ayrıca KYK yurtlarındaki asansörlerin kontrolünün yapılması taleplerini arttırdı.

Barınma, ulaşım ve temel ihtiyaçların karşılanmasındaki yetersizlikler nedeniyle, özellikle günümüz koşullarında, pek çok öğrenci bu eksikliklerle karşı karşıya kaldığında motivasyonunu kaybediyor ve eğitim sürecinden kopma noktasına gelebiliyor.

ÜNİVERSİTELERDE ARTAN İNTİHAR VAKALARI 

Son yıllarda, birçok öğrenci enflasyondaki maddi yetersizliklerden dolayı intihar ediyor. Bu durum Türkiye’de dikkat çeken toplumsal sorun haline geldi. İşsizlik ve gelecek kaygısı, sınav stresi, gençlerin ruh halini derinden etkiliyor. Özellikle pandemi döneminde uzun bir süre evden çıkılmaması sağlık üzerinde olumsuz etkiler bıraktı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de intihar vakaları son yıllarda artış gösterdi.

GÜMÜŞHANE’DE KAHREDEN OLAY! 6. KATTAN KENDİNİ ATTI 

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde, dün gece saatlerinde kahreden intihar olayı yaşandı. Atatürk Caddesi’nde, Gümüşhane Üniversitesi Köse Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü’nde okuduğu bilinen 22 yaşındaki Eda Özge Akın, KYK yurdunda 6. kattan atlayarak intihar etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde pencereden kendini sarkıtan öğrenci, yurt çalışanlarının yoğun ikna çabalarına karşın, pencereden kendini atarak canına kıydı.

Arkadaşları ve yakın çevresi tarafından sevilen ve ilgi gören biri olduğu ifade edilen Eda Özge Akın’ın ani intihar haberi, sadece akademik çevrede değil, aynı zamanda yaşadığı ilçede de derin bir üzüntü ve şok etkisi yarattı. Hem öğrenciler hem de ilçede yaşayan vatandaşlar, bu acı olayın ardından duygularını dile getirmekte  zorlanırken, onu tanıyan birçok kişi, Eda Özge Akın’ın güler yüzlü ve yardımsever kişiliğiyle akıllarda kalacağı belirtildi.

FİZİKSEL ALTYAPI YETERSİZLİKLERİ VE EĞİTİME VERİLMEYEN ÖNEM 

Fiziksel altyapı yetersizlikleri, teknolojik donanım eksiklikleri, laboratuvar ve kütüphane gibi temel alanların öğrenci ihtiyaçlarını karşılamaması, bu sorunların yalnızca bir kısmı. Birçok üniversitede, sınıflarda eski teknolojiye sahip projeksiyon cihazlarıyla eğitim veriliyor veya internet bağlantıları sürekli kesiliyor. Yaşanan sorunlar, üniversitede eğitimin geri planda kaldığını gösteriyor.

METROPOL KENTİN GÖBEĞİNDE SKANDAL! 

Son zamanlarda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yaşanan bir hadise gündemi sarstı. Akıllara ‘öğrencilere değer verilmiyor mu?’ sorusunu getirdi.Dokuz aydır devam eden tavan dökülmeleri eğitime verilen önemi gözler önüne serdi. Üniversitenin tavanının defalarca çökmesine rağmen hiçbir önlem alınmadı. Ardından İnşaat Fakültesi’nde tavandan su sızıntılarının gözlemlenmesi bardağı taşıran son nokta oldu. Ayrıca okulda kaloriferlerin çalışmaması büyük rahatsızlığa yol açtı.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE YAŞANAN KRİZLER 

Boğaziçi Üniversitesi’nde ısınma sorunları, kafeteryaların yetersizliği, tuvaletlerin bakımsızlığı ve kampüste yaşanan yoğunluklar gündemden düşmüyor. Bu sorunlar, öne çıkan ve sosyal medyada sıkça dile getirilen konular arasında bulunuyor. Yaşanan olayların bu kadar büyümesinde medyanın etkisi fazla. Çıkan haberler üniversitenin itibarını ve toplumsal algıyı etkiliyor.

Henüz açılmayan bölümler, çevre düzenlemesinin eksikliği, yetersiz sınıf, inşaat çalışmalarının ders saatleriyle uyumlu olmaması, en büyük sorun ise tavandan sıva düşmesi. Bu durum, özellikle dijital dönüşüm çağında eğitimde büyük bir gerilemeye neden oluyor.

Zor şartlar altında okumak istemeyen öğrenciler, yetersiz imkanlardan dolayı, okulu bırakıyor ya da farklı bir üniversiteye geçiyor. Güney Afrika'nın ilk Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, “Eğitim, dünyayı değiştirebileceğiniz en güçlü silahtır” sözleriyle eğitime verdiği önemi vurguluyor. Bu hususta, inşaat projeleri için bütçe ayırmak yerine, öğrencilerin eğitim koşullarını iyileştirecek adımlar atılmalıdır.

YOĞUN EĞİTİM SÜRECİ VE GELECEK KAYGISI 

Biruni Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, okulda yaşadığı bazı zorlukları dile getirdi. Hemşirelik bölümünde okuyan genç, her gün okul olduğunu ve bu durumun sosyalleşmesine engel olduğunu söyledi. Özel kurumlarda staj yapmanın geleceğini etkilediğini ifade ederek, devlet kurumlarında staj yapmanın gelecek kaygısını azalttığını altını çizdi.

ÖĞRENCİLERİN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR  

Medipol Üniversitesi’nde okuyan bir gencin yaşadığı zorluklar şaşırttı. Günümüz koşullarında iyi şartlarda eğitim görmek isteyen öğrenci, kaldığı yurtta yemeklerin yetmediğini ve bazı günlerde az yemek yediğini belirtti. En büyük sorunlardan birinin yurtta ciddi disiplinsizliklerin olduğunu, çamaşırhanede randevulu sisteme öğrencilerin uymadığını ve yurdun bu soruna çözüm getirmediğini ifade etti.