İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen Doğu ve Batı Almanya'da Berlin şehrini ikiye bölen Berlin Duvarı'nın yıkılışının üzerinden 32 yıl geçti. 155 kilometre uzunluğundaki duvarın yıkılması, Doğu Avrupa'da komünizmin çöküşünü ve Soğuk Savaş döneminin bitişini simgeledi.
Soğuk Savaş döneminin sonucu olan Berlin Duvarı, 1961'de inşa edildi. 9 Kasım 1989 tarihinde de yıkıldı.
Berlin Duvarı'nın İnşa Edilme Öyküsü
İkinci Dünya Savaşı'ndan mağlup ayrılan Almanya, 1945'te Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından dörde bölündü.
Kısa bir süre sonra aynı ideolojiye sahip olan Batı ittifakı yönetim birimlerini birleştirerek Federal Almanya Cumhuriyeti'ni (Batı Almanya) kurdu. Komünizm savunucusu Sovyetler Birliği ise kendi yönetim bölgesinde Demokratik Almanya Cumhuriyeti'ni (Doğu Almanya) kurmaya karar verdi. Doğu Almanya'nın ekonomisi sosyalizme dayanıyordu. Aynı zamanda otoriter siyasi yönetimi benimseyen Doğu Almanya, çok gelişmedi. Bu sebeple Doğu Almanya'ya nazaran refah içerisinde yaşayan Batı Avrupa'ya kaçışlar başladı. Bu kaçışların önüne geçmek için 13 Ağustos 1961'de Berlin Duvarı'nın inşasına başlandı.
Berlin Duvarı Nasıl Yıkıldı?
Berlin Duvarı'nın kaçışları bir çözüm oldumadığını fark eden Alman Demokratik Cumhuriyeti hükümeti, geçişlerin serbest olduğunu 9 Kasım 1989'da halka duyurmuştur. Bu duyuruyla birlikte binlerce insan Doğu ve Batı kısmından bu duvarın yanına gelerek birleşmişlerdir. 13 Haziran 1990 yılında duvar yıkımı başlamış ve 1992'de tamamlanmıştır.