Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2018 yılında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak, Zeydan’ın aldığı bu ceza, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucu bozuldu. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını hukuki açıdan eksik bularak yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Bu gelişme sonrasında, Zeydan hakkında yeni bir dava süreci başlatıldı ve tekrar görülen davada Zeydan’a 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ancak, mahkeme, Zeydan’ın daha önce tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliye edilmesine karar verdi.
Abdullah Zeydan’ın Davası Neden Ertelendi?
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz sanık Abdullah Zeydan katılmadı, ancak avukatı duruşmada hazır bulundu. Cumhuriyet savcısı, Zeydan’a "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçundan ceza verilmesi gerektiğini ifade etti. Zeydan’ın avukatı ise esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek için süre talebinde bulundu. Mahkeme, sanığın savunma hakkı için duruşmayı 30 Ocak’a erteledi.
Abdullah Zeydan’a Verilen Hapis Cezalarının Geçmişi
Abdullah Zeydan’a ilk olarak 11 Ocak 2018 tarihinde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçundan 5 yıl ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onaylarken, Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise verilen kararı bozmuştu. Bozma kararı sonrasında 6 Ocak 2022’de yapılan duruşmada Zeydan’a toplam 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmiş, ancak tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, daha önce verilen kararı bozarak, Zeydan’ın tekrar yargılanmasına karar verdi. Şu an devam eden davada, Abdullah Zeydan’ın savunmasını yapması için 30 Ocak 2025 tarihine kadar süre verildi.
Kaynak:İHA