"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2509 %0.09
37,0858 %0.17
2.294.989 %-2.145
3.011,72 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem Yapay zeka ile 25 bin dolar dolandırıldı

Yapay zeka ile 25 bin dolar dolandırıldı

ABD'de oğlunun kaza geçirip kefalet için paraya ihtiyacı olduğunu söyleyen sese inanan baba 25 bin dolar dolandırıldı. Uzmanlara göre; dolandırıcılar artık daha sofistike çalışıyor ve yapay zekanın taklit için bir numarayı arayıp sesi sadece 3 saniye duyması yeterli. İşte yeni dolandırma yöntemlerinin detayları...

Kaliforniya'da yaşanan olayda, ismi açıklanmayan bir baba, evinde otururken oğlundan bir telefon aldı. Telefonun diğer ucunda oğlunun sesini duyunca, onun olduğuna ikna oldu. O ses, yapay zekaydı. Yapay zeka, oğlunun kazaya karıştığını ve kefalet için paraya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ardından, farklı bir sesle gelen ikinci telefon, babaya oğlunun avukatı olduğunu ve kefalet için 9 bin 200 dolara (yaklaşık 315 bin lira) ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

TÜM PARASINI ÇEKTİ

Baba, endişe içinde bankaya gitti. Evine güneş paneli kurdurtmak için ayırdığı paranın bir kısmını çeken baba, eve döndü. Ardından kızına kendilerini arayan avukatı aramasını istedi ve kızı sahte avukatı aradı. Bu kişi, bir Uber’in parayı almak için yolda olduğunu bildirdi. Kızı, Uber'de avukatlık bürosundan olduğunu söyleyen kişiye parayı verdi ve Uber kızın yanından ayrıldı.

Ancak dolandırıcılık burada bitmedi. Kendini avukat olarak tanıtan bir başka kişi olan Mark Cohen, oğlunun çarptığı araçtaki hamile kadının öldüğünü ve kefalet ücretinin arttığını söyledi. İkinci sahte avukat, toplam kefaletin 25 bin dolar (yaklaşık 853 bin lira) olduğunu belirterek 15 bin 800 dolar daha istedi. Baba, bir kez daha bankaya giderek kalan parasını çekti ve süreci tekrarlayarak ek parayı da gönderdi.

‘’25 BİN DOLAR DOLANDIRILDIM''

Oğlunun durumu için endişelenen Anthony, kızı araştırma yaparken, "Baba, umarım yanılıyorumdur. Az önce 25 bin doların dolandırıldığını düşünüyorum," dedi. Anthony, o kadar endişeliydi ki, dolandırıldığını düşünmek aklına bile gelmedi. "Oğlumla konuşmak istiyorum," demediği için kendini suçlu hissetti.

Yaşlı adam, olayın o kadar hızlı geliştiğini ve dolandırılıp dolandırılmadığını sorgulamaya vakti olmadığını söyledi. Anthony, NY Post'a hikayesini paylaşarak başkalarının bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmasını sağlamak istedi.

‘’OĞLUMUN SESİ OLDUĞUNDAN BİR AN BİLE ŞÜPHE ETMEDİM!''

Los Angeles Polis Departmanı dedektifi Chelsea Saeger, dolandırıcıların son yıllarda daha akıllı ve sofistike hale geldiğini belirtti. "Sizden 'merhaba' ya da 'orada kimse var mı?' demenizi istiyorlar. Tek ihtiyaçları olan, sesinizi AI'a girmek ve klonlamak için üç saniyelik ses," diye ekledi. Anthony ise, "Oğlumun sesi olduğundan bir an bile şüphe etmedim," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *