Türkiye'nin yaşlı nüfusu son beş yılda yüzde 21,4 oranında arttı. Bununla birlikte yaşlı nüfus 2023 yılı itibarıyla 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaştı. Türkiye, 184 ülke arasında yaşlı nüfus oranında 67'nci sırada yer aldı. Uzmanlar; yaşlı nüfusun artışının beraberinde bazı sosyal sorunlar getirdiğine dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, yaşlılık bakım sigortasının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaşlılık bakım sigortası nedir?
Prof. Dr. Tufan, Türkiye Gerontoloji Atlası araştırmalarının sonuçlarının, ailelerin yaşlı bakımını üstlendiğini ve bu durumun zamanla arttığını gösterdiğini ifade etti. "Ülkemiz, bakıma muhtaçlık sorunu ile ailelerin karşılaştığı çaresizliği çözmek için Almanya, Japonya ve Hollanda'nın uyguladığı yaşlılık bakım sigortasından yararlanabilir. Bu sigortayı kademeli olarak hayata geçirmemiz gerekiyor. Geç kaldığımız her gün ailelerin üzerindeki yük daha da artacak." dedi.
Yaşlı Bakım Problemi Aileler Arasında Çatışma yaratıyor
Bakım sorunlarının aile içindeki çatışmaları tetikleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Tufan, “Bakım problemi, ülkemizde aile içinde ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Güçlü aile yapımız şu an buna dayanabiliyor. Ancak uzun vadede bu yapının zedelenebileceğini de göz önünde bulundurmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Tufan, gerontologların sunduğu çözüm önerilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Geriatri ve diğer disiplinlerle işbirliği yaparak bu sorunu ülkemiz için en uygun koşullarda çözebilecek bir sistemi oluşturabiliriz. Türkiye’de bir bakım sorunu yaşandığı, demans ve Alzheimer hastalarının aileler üzerinde büyük bir yük oluşturduğu gerçeğini tartışmalıyız. Ayrıca, devletimizin, özel sektörün ve yerel yönetimlerin bu alandaki kurumsal kapasitelerinin yetersiz olduğunu ve kalifiye personel açığımızın çok yüksek olduğunu unutmamalıyız.” dedi.