"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2499 %0.09
37,0970 %0.2
2.309.458 %-1.315
3.011,64 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem Yeni askerlik sistemi ile neler değişecek?

Yeni askerlik sistemi ile neler değişecek?

Milli Savunma Bakanlığının hazırlayıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onaylamasının ardından yürürlüğe girecek olan yeni askerlik sisteminin detayları neler? Askerlik kaç aya iniyor? Bedelli askerlikte son durum ne?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylaması beklenen yeni askerlik sisteminin detayları gelmeye başladı. 

Buna göre zorunlu askerlik düşüyor, bedelli kalıcı hale geliyor...

İŞTE DETAYLAR...

Yeni düzenlemeye göre lise ve lise öncesi diplomaya sahip olan erler, artık 6 ay askerlik yapacak. Halen 12 ay olan zorunlu askerlik süresinde köklü bir değişikliğe gidiliyor. İlköğretim ve lise mezunu erler, yeni askerlik sisteminde 6+6 modeline bağlı olacak.

Zorunlu askerlik süresinin 6 aya indirilmesine ek olarak, isteğe bağlı şekilde, bu süreyi 6 ay daha uzatmak da mümkün olacak. 6 ayı tamamlayan erler terhis olabileceği gibi, 6 ay daha askerlik yapmayı tercih edebilecek. Bu ekstra 6+6 ay için erlere maaş verilmesi de söz konusu. 12 aylık askerlik görevini tamamlayan erler, 12 ay sonunda sözleşmeli er ve erbaş kadrolarına da başvuru yapabilecekler.

BEDELLİ KALICI OLUYOR

Ordunun personel ihtiyacına göre kalıcı hale gelecek olan bedelli askerlik uygulaması sayesinde, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Önceki dönemlerdeki gibi bedelli askerlik çıkmasını beklemek artık söz konusu olmayacak. Bedelli askerlik yapmak isteyenler, askerlik şubelerine müracat ederek direkt bedelli başvurusu yapabilecek.

Yeni sistemde kalıcı hale gelecek olan bedelli askerliğin süresi 1 ay olacak. Bedelli askerlik yapmayı tercih edip bir ay sürecek temel askerlik eğitimini alan erler, terhis edecek. İlk etapta bedelli askerlikten yararlanması öngörülen er sayısı ise her yıl 145 bin.

Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere, 2 aylık eğitimleri süresince harçlık verilecek. Bilindiği üzere 4 yıllık üniversite mezunun kişilerin yedek subay olarak askerlik yapma hakkı vardı. Bu uygulamaya ek olarak 2 yıllık üniversite mezunları da yedek astsubay olarak askerlik görevlerini yerine getirebilecek. 2 aylık eğitim süresince harçlık alacak olan yedek subay ve yedek astsubaylar, 10 aylık kıta görevlerine başladıklarında ise maaş ödemesi alabilecekler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *