"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,2293 %0.06
36,7098 %-0.14
3.295.678 %-3.165
2.960,98 -0,25
Ara
İşçi Haber Gündem Yeni yılın uğurlu çiçeği kokinanın zorlu yolculuğu

Yeni yılın uğurlu çiçeği kokinanın zorlu yolculuğu

Kokina çiçeği, yılbaşı süslemelerinin vazgeçilmezi olmanın yanı sıra, Roman ailelerinin geleneksel zanaatının önemli bir parçası. İstanbul’daki Balık ailesi, her yıl orman yolculukları ile bu özel çiçeği toplayıp, Türkiye genelinde ve yurt dışında siparişlere göndermek için büyük emek harcıyor.

Yılbaşında umut ve mutluluğu simgeleyen kokina çiçeği, İstanbul’daki Roman ailelerinin orman yolculuklarıyla hayat buluyor. Çekmeköy Nişantepe Mahallesi'nde yaşayan Balık ailesi, dedelerinden miras kalan bu zorlu işi sürdürüyor ve hem geçimini sağlıyor hem de kültürel değerlerini yaşatıyor.

Balık ailesi, Samsun, Kastamonu, Sinop gibi illerin ormanlarından “gıcır” dedikleri kırmızı çiçekleri, ekim ayında toplamaya başlıyor. Kasım ayında ise İstanbul’un ormanlarından yeşil dikenli dalları toplayarak, Aralık ayında çiçekleri buluşturuyorlar. Bu emekle, dilekleri gerçekleştirdiğine inanılan kokina çiçeklerini Türkiye’nin dört bir yanına ve Hollanda'ya gönderiyorlar.

İsmail Balık, kokina çiçeği toplamanın zorluğunu AA muhabirine anlattı. Yılan, domuz gibi tehlikelerle karşılaştıklarını belirten Balık, “Ormanlarda gezip bu çiçekleri toplarken aynı zamanda orman temizliği yapıyoruz” dedi. Bu zorlu işin karşılığını pek alamadıklarını ancak geçimlerini sağladıklarını vurguladı.

Sevda Balık da, kokina çiçeği yapımının meşakkatli olduğunu ve çoğu zaman günlük işleri, yemekleri, hatta çocuklarına ayıracak vakitleri olmadığını belirtti. Kokina çiçeklerinin çift sayı olması gerektiğine ve kararmadığında dileklerin kabul olduğuna inandıklarını aktaran Balık, bu zanaatın yüzyıllardır süregelen bir gelenek olduğunu söyledi.

Tolga Balık, kokina çiçeği üretiminin neredeyse bir sanat halini aldığını belirterek, ormanın derinliklerinde topladıkları kırmızı çiçekleri, sipariş üzerine demet halinde hazırladıklarını söyledi. Balık, bu işin ne kadar zorlayıcı olduğunu ancak buna rağmen saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Aile üyeleri, küçük yaşlardan itibaren bu işi yaparak geçimlerini sağlıyor. Kader Balık, kokina çiçeği yapımına 6 yaşında başladığını ve bu işin her yönüyle zorlayıcı olduğunu belirtti.

Geleneksel işlerini devam ettiren Balık ailesi, kokina çiçeğinin uğur getirdiğine inananların talepleri doğrultusunda, özenle ve emekle çalışarak hem kültürel mirası yaşatıyor hem de ekmek paralarını kazanıyorlar. Bu zorlu yolculuk, onları yıl boyunca yorar, fakat sonunda her bir çiçek, büyük bir çaba ve sevgiyle bağlanıyor.