İstanbul'da, bebek acil hastalarını belirli hastanelere sevk ederek ölümüne yol açan ve haksız kazanç elde eden suç örgütüne yönelik devam eden davada, üçüncü duruşma önemli bir gelişmeye sahne oldu. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan 4'ünün tahliyesine karar verirken, davanın diğer sanıkları için de yeni kararlar aldı.
YeniDoğan Çetesi davasında Önemli Ara Karar: 4 Tutuklama
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan bazıları için tahliye kararı verdi. Bu karar doğrultusunda, Emine Avcı, Funda Özen, Hüseyin Gündüz ve Serdar Yüksel’in tutukluluk halleri sonlandırıldı. Bu kişilerin, sanık avukatlarının beyanları ve tutuklulukta geçirdikleri süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmalarına karar verildi.
İstanbul'daki yenidoğan çetesi, bebek hastaların durumu kötü gösterilerek özel hastanelere sevk edilmesi, bu hastanelerde gereksiz tedavi süreçlerinin uygulanmasıyla büyük haksız kazanç elde etti. İddianamede, doktorlar Fırat Sarı ve İlker Gönen’in örgütü yönettiği belirtiliyor. Suç örgütü, SGK’dan üst sınırda ödeme alabilmek için hastaların tedavisini, sağlık gereklilikleri dışında uzun tutarak dolandırıcılık yaptığı ifade ediliyor.
Sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için, "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar Gıyasettin Mert Özdemir ve 8’i kadın toplam 44 sanık için de benzer suçlardan ceza isteniyor.
Adli Tıp Kurumu’na Gönderilen Dosya ve Gelecek Adımlar
Mahkeme, bebek ölümleriyle ilgili yapılan tıbbi uygulamaların kusurlu olup olmadığına dair bir rapor hazırlanması için dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi. Bu rapor, ölümle kusurlu davranışlar arasında illiyet bağı olup olmadığını belirlemek adına kritik önem taşıyor. Mahkeme, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 21 Nisan'a erteledi.
Mahkeme, tutuksuz yargılanan bazı sanıkların tutuklanmasına karar verdi. Bu sanıklar arasında TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, aynı hastanenin İdari Müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesi mesul müdürü doktor Ali Dirik yer alıyor. Mahkeme heyeti, firari konumda bulunan diğer sanıkların yakalanması için çalışmaların devam edeceğini açıkladı.
Yenidoğan çetesi soruşturmasının bir başka dikkat çeken yönü ise, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’e yönelik tehditler oldu. Engin’i ölümle tehdit eden şahıslar da tutuklanarak yargılanmak üzere cezaevine gönderildi. Firari durumdaki sanıklardan Birinci International Hastanesinin sahibi Ali Aksu ve diğer hemşireler Serenay Şenkalaycı ile Ceren Hatice Kırım'ın yakalanması için çalışmalar sürdürülüyor.