"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4558 %-0.09
36,3942 %-0.51
3.265.131 %2.653
2.922,97 0,10
Ara
İşçi Haber Gündem Yenidoğan çetesinin oyunu ortaya çıktı: Sanıklar suçları tek isme yıktı!

Yenidoğan çetesinin oyunu ortaya çıktı: Sanıklar suçları tek isme yıktı!

İstanbul’da bebeklerin anlaşmalı hastanelere sevkiyle haksız kazanç sağlayan ve ihmalleri sonucu ölümlerine yol açan "Yenidoğan Çetesi" davası üçüncü gününde devam ediyor. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuklu ve tutuksuz toplam 42 sanık, adalet karşısında hesap veriyor. Çete lideri Fırat Sarı’nın merkezi isim olduğu iddialarla dolu ifadelerde, bebek başına para kazanıldığı, SGK dolandırıcılığı yapıldığı ve ihmallerin zincirleme şekilde sürdüğü detaylarıyla ortaya konuldu.

İstanbul’da bebekleri anlaşmalı oldukları hastanelere yönlendirerek haksız kazanç elde eden ve ihmalleri sonucu ölümlerine sebep oldukları öne sürülen Yenidoğan Çetesi davası, üçüncü gününde de devam etti. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, salon kapasitesinin yetersizliği nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı. Davada 22’si tutuklu toplam 42 sanık yargılanıyor.

Tutuklu Hemşirelerin Savunmaları

Duruşma, tutuklu sanıklardan hemşire Cansu Akyıldırım’ın savunmasıyla başladı. Akyıldırım, örgüt üyesi olmadığını ve herhangi bir hastanın ölümüne neden olacak bir davranışta bulunmadığını öne sürdü. İfadesinde, “Hastane maaşıyla geçinen biriyim, çok borcum var. Çalışma hayatım boyunca hiçbir hastayı ihmal etmedim” dedi.

Diğer bir hemşire olan Çağla Durmuş ise savunmasında suçlamaları reddederek, “Makine ayarlarında sorun olduğu için ‘Bıraktım, ölüyorsa ölsün’ dediğim dinleme kayıtları yanlış yorumlanmış. Malzeme eksiklikleri hastanelerden kaynaklanıyordu. Başhemşireler de bu durumları biliyordu,” şeklinde konuştu.

Çete Liderine İşaret Ettiler

Sanık ifadelerinde, çete lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı’ya dikkat çekildi. Durmuş, Fırat Sarı’nın hastane basamaklarını manipüle ederek SGK’dan fazla ödeme aldığını, elde edilen paraların ise çete üyelerine kıdemlerine göre dağıtıldığını söyledi. “Fırat Sarı, basamakları yüksek göstererek kazanç sağlıyordu. Başhemşireler bu durumu biliyordu” ifadelerini kullandı.

Etkin Pişmanlık İtirafları

Etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen tutuklu sanık Hasan Basri Gök, mahkeme salonunda çetenin işleyişini detaylı şekilde anlattı. Gök, “Bebeklerin doğduğu hastanelerden sevk işlemleri 112 Ambulans Sistemi devre dışı bırakılarak yapılıyordu. Sevk edilen her bebek üzerinden yaklaşık 5 bin TL kazanılıyordu. Para ailelerden ya da SGK’dan toplanıyordu. Fırat Sarı kendi komisyonunu alır, bize de yemek parası verirdi” dedi.

Mahkeme başkanının dinleme kayıtlarında yer alan “Çocuğu öldür” mesajını sorması üzerine Gök, “Bu, bebeğin yaşama şansı olmadığını kasteden çirkin bir ifadeydi. Ancak yapılan işlemler bebeklerin yaşamını daha da zorlaştırıyordu” yanıtını verdi.

“Motivasyon Ücreti” Savunması

Sanık Cansu Akyıldırım, kendisine yapılan para transferlerini, hemşirelere dağıtılan “motivasyon ücretleri” olarak açıkladı. “Fırat Sarı, motivasyon amaçlı hemşirelere para gönderirdi. Maaşlar çok düşük olduğu için yüzde 80’i çalışmazdı” dedi.

Şirketler ve Para Akışları

Tutuklu sanıklardan Deniz Korkmaz, bebeklerin sevk edildiği hastanelerle ilişkili para hareketlerini açıkladı. Korkmaz, “Fırat Sarı’nın benim üzerime açtığı GMZ Sağlık isimli şirketin tüm finansal işlemlerini Sümeyye Nur Aslan yönetiyordu. Çete üyelerinin ve hastane yöneticilerinin bilgisi dahilinde epikriz raporları değiştiriliyor ve SGK’dan daha fazla ödeme alınıyordu” dedi.

Mahkeme başkanının, “Neden şikayet ettiğiniz hastanelerde çalışmaya devam ettiniz?” sorusuna ise, “İş bulmak kolay değil. Şikayet etmemize rağmen mecburen orada çalıştık” yanıtını verdi.

Çete Üyeliği İddialarını Reddedenler

Tutuklu sanıklar, suç örgütüne üye oldukları yönündeki iddiaları reddetti. Ancak mahkeme, yapılan para transferleri, sahtecilik içeren epikriz raporları ve dinleme kayıtlarını sanıklara sormaya devam etti. Duruşma sırasında “örgüt” nitelemesi üzerinden avukatlar arasında tartışma yaşandı.

Davada Çarpıcı İfadeler

Mahkemede dinlenen ifadeler, bebeklerin sağlık durumları üzerinden SGK’nın nasıl dolandırıldığını ve ihmallerin nasıl ölümlere yol açtığını gözler önüne serdi. Duruşmanın sonunda mahkeme heyeti, sanıkların ifadelerinin tamamlanması için davayı ileri bir tarihe erteledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *