"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2499 %0.09
37,0970 %0.2
2.309.458 %-1.315
3.011,64 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem Yeşilçam'ın bir ustası daha aramızdan ayrıldı

Yeşilçam'ın bir ustası daha aramızdan ayrıldı

Yeşilçam'ın ustalarından, Türk sinema ve tiyatrosunun önemli isimlerinden Suphi Tekniker, 84 yaşında yaşamını yitirdi. Usta isim Suphi Tekniker, hem oyuncu hem de senarist kimliğiyle birçok Yeşilçam projesine imza atmış, sanat dünyasında derin izler bırakmıştı.

Yeşilçam'ın ustalarından Suphi Tekniker'in vefat haberini İstanbul Şehir Tiyatroları, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklama ile duyurdu. İstanbul Şehir Tiyatroları, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Ustamız Suphi Tekniker’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurucumuz Muhsin Ertuğrul’un teşvikiyle 1960 yılında, Kral Lear oyununda figüran olarak sahneye çıkan, ardından birçok başrol üstlenerek tiyatroda başarıya ulaşan ve sinemada Şener Şen, Kemal Sunal, İlyas Salman gibi isimlerle çalışarak unutulmaz projelere imza atan Tekniker’in kaybı, sanat dünyası için büyük bir kayıptır."

27 MART DÜNYA TİYATRO GÜNÜ'NDE SÖZ USTALARDA | SUPHİ TEKNİKER

Sanatçı, bir röportajında tiyatroya olan tutkusunu şu sözlerle dile getirmişti:

"Şehir Tiyatrosu sevincimdir. Dünyaya bir daha gelsem yine Şehir Tiyatroları’nda oynar, aynı hayatı yaşamak isterim."

Oyuncular Sendikası’ndan Başsağlığı Mesajı

Suphi Tekniker’in vefatı, Oyuncular Sendikası tarafından da duyuruldu. Sendika, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Değerli meslektaşımız Suphi Tekniker’in kaybı nedeniyle ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Başımız sağ olsun," ifadelerine yer verdi.

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Suphi Tekniker hayatını kaybetti - Sözcü

Suphi Tekniker Kimdir?

1940 yılında Mersin’de dünyaya gelen Tekniker, altı çocuklu bir ailenin çocuğuydu. Eğitim hayatını Mersin Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde tamamladı. Ancak tiyatroya olan ilgisi, akrabası Saim Alpago’nun yönlendirmesiyle başladı. 1960 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’na katılan Tekniker, küçük rollerle başladığı sahne kariyerinde Toron Karacaoğlu’nun bir rolde hastalanmasıyla başrol oynama fırsatı yakaladı.

Tiyatrodaki başarısı, ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın dikkatini çekti ve bu ilgiyle sinema kariyeri başladı.

Sanatçının sinema kariyeri, 1960 yapımı “Cici Kâtibem” filmiyle başladı. Oyunculuk dışında senaristlik ve rejisörlük de yapan Tekniker, Ertem Eğilmez’e “Badi Ekrem” karakteri için Şener Şen’i önermesiyle de tanındı.

Tekniker, birçok filmde Hülya Koçyiğit, Kemal Sunal ve İlyas Salman gibi isimlerle çalıştı. Öne çıkan rolleri arasında “Tatlı Dillim” filmindeki basketbolcu ve “Vukuat Var”da Ramazan karakteri bulunuyor. Senarist kimliğiyle de adından söz ettiren sanatçı, özellikle 1970’li yıllardan itibaren birçok filmin senaryosuna imza attı.

Suphi Tekniker, sahne ve perde arkasında üstlendiği farklı rollerle Türk sanat dünyasında saygın bir yer edindi. Tiyatronun yanı sıra Yeşilçam projeleriyle de hatırlanan usta sanatçı, sanat yolculuğunda hem kamera önünde hem de arkasında büyük başarılar elde etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *