Ticaret Bakanlığı tarafından otomotiv ve emlak sektöründeki fahiş fiyatı önlemek amacıyla hayata geçirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) 2'nci aşaması olan "yetki doğrulama uygulaması" 15 Eylül'de başlıyor. Uygulamanın detayları şöyle...
GAYRİMENKUL VE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DEĞİŞİKLİK
Kayseri'de yaptığı bir toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şu açıklamalarda bulundu:
“15 Eylül'de yeni bir düzenleme başlayacak. Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak.
Konut satacak kişi, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık edecek. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz. Önce emlak ile ilgili olanı yayınlayacağız. Kısa bir süre sonra, 1-2 hafta sonra da bunu otomotiv sektöründe uygulayacağız."
"YETKİ BELGESİ OLMADAN HERKES EMLAKÇILIK YAPABİLİYOR"
Öte yandan Antalya Emlakçılar Ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası (ANEKO) Başkanı İsmail Çağlar, hayata geçirilen uygulama hakkında değerlendirmelerde bulunarak şu sözleri sarf etti:
“Daha önce bu uygulamanın hayata geçmesi, kimlik doğrulamanın olması için, bakanımızla görüştük. Yetki belgesi olmadan herkes emlakçılık yapabiliyor, bu sorunumuza dair kimlik doğrulama geldi. Şimdi yetkilendirme geliyor. 15 Eylül 2024-1 Ocak 2025 tarihleri arasında emlakçılık yapan kişilere yetkilendirme almadan emlakçılık yapmamaları üzerine uyarıda bulunulacak, 5 aylık süre içerisinde vatandaşlar da bilgilendirilecek. Kamu spotları hazırlanmaya başlandı. 1 Ocak'tan itibaren yetkisi olmadan kimse ilan giremeyecek, ev sahibine yetki belgesi numaramızı vereceğiz ve bizi e devlet üzerinden yetkilendirecek. Biz bu şekilde yayın yapabileceğiz.”
"ŞİMDİ KİMLİK DOĞRULAMA GELDİ"
Açıklamalarının devamında Başkan Çağlar, şöyle konuştu:
“Herkesin bu işi yapmamasını, vekaletlerinde denetlenme alınması gerektiğini söylüyorduk. Bununla alakalı da vekalet vermede denetlenme yapılmaya başlanmıştı. Kişi ailesi üzerinden birine vekalet vererek satış yapıyordu, şimdi kimlik doğrulama geldi.
Önceden kaporacılar vardı, ilan giriyorlardı, kapora alıyorlardı sonra bulunmuyorlardı. Kimlik doğrulama gelince kaporacılar bir an da yok oldu, şimdi otomotiv sektörü için de yetkilendirme gelmesini bekliyoruz. Bu uygulama bize engel olmayacak, taslağın içinde bize engel olabilecek birkaç madde var, bu konuyu da bakanımıza ilettik. Düzelmesi için başvurular yaptık, 31 Aralık 2024'e kadar düzenlenip yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz.”
DOLANDIRICILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK HEDEFLENİYOR
Uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulunan araç alım satımı ile ilgilenen Mustafa Çağlar, ikinci el araçların 100 bin TL'den başlayarak 15 Milyon TL ve üstü rakamlara çıktığına dikkat çekti.
Devamında ise otomotiv sektörü için gelecek olan yeni düzenlemeyi büyük bir umutla beklediklerini belirten Çağlar, şu ifadelerde bulundu:
“Kaçak yollarla satış yapan maalesef çok sayıda kişi var. Bizim piyasamızı olumsuz yönde etkiliyor. Gelecek olan yasa sayesinde piyasamızın daha olumlu seyredeceğini düşünüyorum. Ayrıca dolandırıcılık vakalarının da önüne geçeceğini düşünüyorum. Araç satılmak istendiği zaman, satıcı aracın fotoğrafını göndermemizi istiyor, biz de kişiye gönderiyoruz fakat bu kişi kendi ilanıymış gibi sarı sitelere yüklüyor.
Aracı değerinde çok düşük fiyatla satışa koyup, kaparo ticareti yapıyorlar. Gelecek olan uygulama sayesinde bu konunun önüne geçilebileceğini düşünüyorum. Bu işi vergi vermeden çok sayıda yapan ayakçı var, örneğin farklı bir işle ilgilenirken araç alım satımı ile de ilgileniyorlar. Dükkan kiraları yok, vergi ödemiyorlar. Düzenlemenin uygulamaya geçmesini bekliyoruz, çünkü onay gelecek, onay sayesinde kişilere araçlarımızı satabilmek için daha rahat emanet edebileceğiz.”