"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.389.127 %-0.585
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Gündem Yılmaz: Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdam koşullarının iyileştirilmesi gündemimizde

Yılmaz: Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdam koşullarının iyileştirilmesi gündemimizde

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'ni ve bu kapsamda özellikle istihdam odaklı izleyeceğimiz stratejileri kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni'ne katıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Karşıyaka Spor Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Yılmaz, üniversitelerin ekonomik ve sosyal kalkınmanın itici gücü olarak toplumun ve hayatın tam merkezinde yer aldığını söyledi.

"Türkiye Yüzyılı"nda kalkınmanın en önemli unsuru eğitimin temel öncelik olmaya devam ettiğine dikkati çeken Yılmaz, üniversiteleri yaygınlaştırırken öğrencilerin barınma ihtiyacını da göz önünde bulundurarak yurtlardaki yatak kapasitesini 1 milyona yaklaştırdıklarını anlattı.

Türkiye'nin bu anlamda dünyadaki en ileri ülkelerden olduğunu dile getiren Yılmaz, burs ve kredi miktarlarını da artırmaya devam ettiklerini vurguladı.

Diğer taraftan bilim insanı desteklerini artırdıklarını, akademisyenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yaptıklarını anlatan Yılmaz, savunma sanayisi, siber güvenlik gibi alanlarda artan beşeri sermaye ihtiyacından yola çıkarak özel sektör-üniversite işbirliğini desteklediklerini belirtti.

Yılmaz, şunları söyledi:

"Yükseköğretim programlarını yapay zeka, bulut veri ve makine öğrenimi gibi çığır açan teknolojilere ve geleceğin mesleklerine uyumlu hale getiriyoruz. İstihdam odaklı program seçimi, akademik üretkenlik hedefleri, üniversite-sanayi işbirliğinde yeni modeller, teknoparklar ve dijital imkanlarla yükseköğrenim sistemimizi her açıdan güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Önümüzdeki hafta içinde Milli Eğitim Bakanlığımızın 'Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'ni ve bu kapsamda özellikle istihdam odaklı izleyeceğimiz stratejileri kamuoyuyla paylaşacağız. Mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdam koşullarının iyileştirilmesi, mezunlar için İŞKUR işbirliği ve gerekli mevzuat değişiklikleri gündemimizde.

Özellikle gençlerimizin, insanımızın eğitim aldıkları alanda daha fazla istihdam edilmeleri için çaba sarf etmek, bütün bu planlamalarımızda en önemli unsurlardan biri olacak. Müfredat entegrasyonu, staj ve uygulamaları eğitim programları, AR-GE, kariyer ve danışmanlık hizmetleri gibi alanlarda işbirliği yaparak üniversitelerimizin mesleki eğitim alanına uzmanlık ve deneyim aktarımı yapılacağına inanıyorum."

“22 YILDA ÜNİVERSİTE SAYIMIZ 76'DAN 208'E YÜKSELDİ”

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Değerlerden bağımsız bir bilginin insanlığa faydalı olmadığını bugün tüm dünyada yaşananlardan net bir şekilde görüyoruz. Her bir üniversitemiz, aynı zamanda bilimin toplum için faydalı bir ürüne dönüşmesine imkan veren kurumlarımızdır. Yükseköğretim, Cumhurbaşkanı'mızın öncülüğünde üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve en çok yatırım yaptığımız alanların başında gelir. Üniversiteleri ülkemizin dört bir yanına yaygınlaştırırken yükseköğrenimde ihtisaslaşma ve güçlü akademik performansı da destekledik. Üniversiteye girişte yaşanan katsayı adaletsizliklerini ortadan kaldırarak her bir öğrencinin yarışa eşit şartlarda başlamasını sağladık. Yükseköğrenim dahil eğitim-öğretim bütçesini 2002 yılındaki 10 milyar lira seviyesinden bugün 1 trilyon 615 milyar liraya taşımış durumdayız. 22 yılda üniversite sayımız 76'dan 208'e, öğretim personeli sayımız 70 binden 185 bine yükselmiştir. Öğrenci sayımız ise 2002 yılında 1,6 milyon iken bugün 8 milyonu aşmış durumda."

"'TÜRKİYE YÜZYILI' VİZYONU, SİZLERİN SAHİPLENMESİ VE GAYRETİYLE HAYATA GEÇECEKTİR"

Yükseköğrenim kurumlarının bulundukları şehrin ve bölgenin ihtiyacına göre farklı alanlarda bölgesel kalkınmaya katkı sunduğuna dikkati çeken Yılmaz, tek tip üniversite istemediklerini, içinde bulunduğu bölgede şartlara göre farklılaşan, uzmanlaşan üniversiteler istediklerini vurguladı.

Yılmaz, bu kapsamda pilot üniversitelerden birinin de Bingöl Üniversitesi olduğunu ifade ederek, Bingöl Üniversitesinin bölgesinde kısa sürede markalaştığını, Bingöl'e olduğu kadar çevre illere de değer katan seviyeye ulaştığını söyledi.

Bingöl Üniversitesinin 16 yıl gibi kısa sürede 81 ön lisans, 57 lisans, 62 yüksek lisans ve 16 doktora programı olmak üzere toplamda 216 programıyla yeni bir eğitim programı yelpazesine ulaştığını anlatan Yılmaz, 38 ülkeden 91 üniversite ile işbirliği anlaşması yaptığını, 40 ülkeden 1000'den fazla öğrenciyle dünyaya açıldığını belirtti.

Bingöl Üniversitesi Geliştirme Vakfının kurucu heyetinde yer alarak üniversitenin parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yılmaz, Bingöl Üniversitesinin, öğrencilerini araştırmaya, yeniliğe ve girişimciliğe teşvik ettiğini söyledi.

"Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesinin özellikle Bingöl balı için yürüttüğü faaliyetleri takdirle takip ettiklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi:

"Türkiye’de ilk ve tek olan 'arı ve arı ürünleri yüksek lisans ve doktora' programları ile üniversitemiz bünyesinde öğrenciler yetiştiriliyor. Üniversitemizin 4 yıl boyunca yaptığı analizler sonucu Bingöl balı, coğrafi işaret tescil belgesi almıştır. Yakın zamanda Bingöl balının Avrupa Birliği ölçeğinde coğrafi işaret alan ilk bal olmasını hedefliyoruz."

Bingöl Üniversitesi bünyesindeki hayvan hastanesinin önemli bir altyapı oluşturduğuna ve sadece kent için değil bölgeye hizmet etmek için kurulduğuna işaret eden Yılmaz, yeşil alanı en fazla olan Türkiye’deki ilk beş üniversite arasında yer almasıyla da şehrin eşsiz doğasını ve tabiat varlıklarını temsil ettiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *