"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2954 %0.1
37,0073 %0
2.280.843 %-1.655
2.996,26 -1,05
Ara
İşçi Haber Gündem Yurtdışı alışverişlerinde rekabeti dengeleyen yeni düzenleme: Temu ve Shein'e karşı o adım!

Yurtdışı alışverişlerinde rekabeti dengeleyen yeni düzenleme: Temu ve Shein'e karşı o adım!

Temu ve Shein fırtınası, Türkiye’de de etkisini göstermeye devam ediyor. "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi. Eğer bu teklif yasalaşırsa, Çinli e-ticaret devlerinin Türkiye'deki pazar payını artırmalarına karşı Türk şirketlerini koruyucu önlemler getirilecek.

Türkiye’de yurt dışı alışverişlerde gümrük muafiyet sınırı 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Bu değişiklikle birlikte, yurt dışından gelen ürünlere uygulanan vergiler de yüzde 100 oranında artırıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Temu ve benzeri platformlara yönelik önlemler aldıklarını açıklamasının ardından ilgili düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yeni düzenlemeye göre; Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ve 30 Euro’yu aşan eşyalarda yüzde 18 yerine yüzde 30 oranında vergi uygulanacak. Diğer ülkelerden gelen ve aynı değeri aşan ürünlerde ise vergi oranı yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarılacak. Ayrıca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki ürünlerde, 4760 sayılı ÖTV Kanunu’na ekli listedeki eşyalar için yukarıdaki oranlara ek olarak yüzde 20 oranında vergi alınacak.

Son dönemde Amazon, Aliexpress ve Temu gibi e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin artması dikkat çekiyordu. Özellikle Temu’nun uygun fiyatlı ürünleriyle büyük ilgi gördüğü belirtiliyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, yurt dışı alışverişlerinin azalması bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *