"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5609 %0.23
36,3139 %0.2
3.423.502 %2.038
2.996,31 1,16
Ara
İşçi Haber Türk midyelerine Avrupa'da tat kaçıran yasak

Türk midyelerine Avrupa'da tat kaçıran yasak

Türkiye'den Avrupa'ya ithal edilen midye başta olmak üzere işlenmiş ve dondurulmuş kabuklu gıdalara konulan yasak uzatıldı. Yasağın gerekçesi kolibasili bakterisi oldu.

Avrupa Komisyonu'nunraf ömrü kısa olan ve insan sağlığını tehdit eden gıdalara yönelik tedbirleri sürüyor. Avrupa'da alınan tedbirler Türkiye'den Avrupa'ya yapılan kabuklu gıda ihracatını da olumsuz etkiledi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye'den istiridye ve midye gibi çift kabuklu yumuşakça ithalatına yönelik kısıtlamaları uzatma kararı aldı. Alınan tedbirlerin Aralık 2026'ya kadar geçerli olacağı duyuruldu.

Komisyondan yapılan açıklamada canlı ve soğutulmuş çift kabuklu yumuşakçaların raf ömrünün kısa olması sebebiyle sınırda test yapılamadığına vurgu yapıldı. İthalat kısıtlamasına da testlerin yapılamaması gerekçe gösterildi. 

Dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakça sevkiyatları deniz biyotoksinleri açısından, dondurulmuş yumuşakça sevkiyatları ise E. coli (kolibasili) açısından testlerden geçiriliyor.

Tedbirler, Avrupa'ya gönderilen çift kabuklu yumuşakçaların üretiminde Türk yetkililer tarafından resmi kontrollerin uygulanmasında sorunlar tespit eden ve üye devletlerin mikrobiyolojik kaygılar nedeniyle Türkiye'den uygun olmayan sevkiyatları rapor ettiği DG Sante denetimlerinin ardından uygulamaya kondu.

2022 ve 2023 yıllarında yapılan denetimlerde çift kabuklu yumuşakçalara yönelik kontrol sisteminde bazı eksiklikler tespit edilirken yapısal gıda güvenliği eksiklikleri Avrupa Birliği ülkelerini harekete geçirmişti.

KOLİ BASİLİ NEDİR?

Ölümcül sonuçlar doğurabilen bakterilerden biri olan koli basili sığır ve koyun eti dahil olmak üzere çok sayıda gıdada ortaya çıkabiliyor. 

Genelde E. coli kısaltması ile veya koli basili olarak bilinen Escherichia coli, memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bakteri türlerinden biri olarak biliniyor. Normalde bağırsakta yaşadığı için, E. coli 'nin çevresel sularda varlığı dışkı kirlenmesinin bir belirtisi. Kolibasili memeli hayvanlardan diğer canlılara da bulaşabiliyor.

İnsanın bir günde dışkı yoluyla vücudundan geçen E. coli kanlı ishale ve ölüme yol açabiliyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *