İnsandan insana geçen küresel baskın bir varyant olan Omicron, birkaç alt tipi bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, "Bunlardan en yaygın olanları BA.1, BA.1.1 ve BA.2’dir.
Filipinler’de tespit edilen BA.2 varyantı neden olduğu enfeksiyonu dünyadaki çok sayıda ülke bildirmiştir. Küresel düzeyde, BA.2 olarak adlandırılan ve rapor edilen alt varyantın son haftalarda BA.1’e göre daha çok arttığı belirlenmiştir. Varyantlar küresel dolaşımının azaldığı bilinmektedir."
Diğer varyantlarla aynı olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, "Alt türlerle tekrardan enfeksiyon riskini değerlendiren çalışmalarda, BA.2 alt varyantı ile tekrardan enfeksiyon belgelenmiştir.
Popülasyon düzeyinde enfeksiyon riskini değerlendiren araştırmalardan elde edilen ilk verilerde, BA.1 ile enfeksiyonun BA.2 ile enfeksiyona karşı en azından sınırlı bir süre için güçlü koruma sağladığını göstermektedir.
Omicron BA.1’in, Kovid’in orijinal türünden Delta varyantından daha hafif olduğu biliniyordu. Yapılan deneysel ve hayvan modelli çalışmalarda ise özellikle Güney Afrika, İngiltere ve Danimarka gibi aşı ve doğal enfeksiyon nedeni ile bağışıklığın yüksek olduğu bölgelerde BA.2’nin klinik şiddetinin BA.1’den farklı olmadığı rapor edilmiştir. BA.2’nin klinik belirtileri Omicron ile benzerdir. Öksürük, hapşırma, burun akıntısı, ateş, tat ve koku kaybı, boğaz ağrısı ve nefes darlığı görülebilmektedir."
Omicron bir alt türü olarak BA.2 enfeksiyonlarının raporlanması ve yakından izlenmesi konusunda dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Özellikle hatırlatma dozları BA.2’ye karşı aynı derecede etkili olduğunu, BA.2’nin Omicron dalgasını uzatması, vaka sayısında daha yavaş bir düşüş ve hastaneye yatışlarının artması özellikle aşılanma oranı düşük ülkeler için sorun olabileceğini söyledi.