"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2567 %-0.03
37,0404 %0.04
2.308.836 %-0.203
3.016,98 -0,36
Ara
İşçi Haber Dünya İngiltere'den Rusya-Ukrayna gerilimiyle ilgili açıklama

İngiltere'den Rusya-Ukrayna gerilimiyle ilgili açıklama

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline göz yummayacağını belirtti. Johnson önemli açıklamalarda bulundu.

Boris Johnson, İngiltere'nin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik iğrenç ve barbarca saldırısına "gözlerini kaçıramayacağını ve öylece bakmayacağını" belirtti.

Başbakan, Başkan Vladimir Putin'in provokasyon olmadan kara, deniz ve hava yoluyla geniş bir işgal başlattığını söyledi.

İngiltere ve müttefiklerinin Rusya ekonomisini duraklamak için büyük bir yaptırım paketi başlatacağını ifade etti.

Başbakan, Rusya'ya karşı ek ekonomik yaptırımların ana hatlarını saat 17:00 GMT'de Avam Kamarası'nda açıklayacak.

Johnson'dan bazı açıklamalar

Önceden kaydedilmiş bir TV açıklamasında Johnson, Ukrayna'nın hakkında çok az şey bildiğimiz uzak bir ülke olmadığını vurguladı. Johnson şunları söyledi:

"Bu ülkede Ukraynalı dostlarımız, komşularımız, iş arkadaşlarımız var. Ukrayna, onlarca yıldır özgürlük, demokrasi ve kendi kaderini seçme hakkının tadını çıkaran bir ülke."

Johnson, İngiltere ve müttefiklerinin Rus ekonomisini duraklamak amacıyla "kitlesel bir ekonomik yaptırım paketi" üzerinde anlaşacaklarını söyledi ve Batı'nın Rus petrol ve gazına olan bağımlılığını durdurması gerekeceği konusunda uyardı.

Johnson, "Misyonumuz açık: Vladimir Putin'in bu korkunç ve barbar girişimi diplomatik, siyasi, ekonomik ve nihayetinde askeri olarak başarısızlıkla sonuçlanmalı" diye belirtti.

Ukrayna'ya bir saldırı başlatması

Johnson'ın yorumları, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'ya bir saldırı başlatması, sınırlarını aşması ve büyük şehirlerin yakınındaki askeri hedefleri bombalaması sonrasında geldi.

Ukrayna, ordunun geçici olarak kontrolü ele alması anlamına gelen sıkıyönetim kanununun tüm ülkede uygulandığını duyurdu. İnsanlar başkent Kiev'den kaçmaya çalışırken trafik sıkışıklığı arttı.

Rus askeri araçlarının Belarus da dahil olmak üzere kuzey, güney ve doğuda birçok yerde Ukrayna sınırını ihlal ettiği bildiriliyor.

40'tan fazla askerin öldü

Rus bombardımanında aralarında sivillerin de olduğu en az yedi kişinin öldüğü biliniyor. Ukraynalı bir cumhurbaşkanlığı danışmanı, 40'tan fazla askerin öldüğünü ve düzinelercesinin de yaralandığını söyledi, ancak bu bağımsız olarak doğrulanmadı.

İngiltere'nin Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım uygulama ihtimali, başbakanın beş Rus bankasının varlıklarını dondurduğunu ve üç Rus milyarderin seyahat yasağı getireceğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

İngiltere vatandaşlarına iki hafta önce, ticari uçuşlar hala mevcutken Ukrayna'yı terk etmeleri tavsiye edildi. Geriye kalanlara, eğer bunun güvenli olduğuna karar verirlerse, Ukrayna'yı derhal terk etmeleri istendi.

Ukrayna hava sahasını sivil uçuşlara kapattı. Wizz Air ve Ryanair, ülkeye olan tüm uçuşları askıya aldı.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *