"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5579 %0.11
36,1360 %-0.3
3.398.620 %4.354
2.962,09 0,00
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri 104 bin mağdur diploma denklik bekliyor!

104 bin mağdur diploma denklik bekliyor!

Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan 104 bin denklik mağduru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan denklik affı bekliyor.

Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan gençlerin diploma denklik sorunu devam etmektedir. Şimdiye kadar yüzlerce Türk vatandaşı mezun olmuş olsa da günümüzde hala bir yeni mezun YÖK’e denklik için başvuru yaptığında, yurt dışındaki mezun olduğu üniversiteye yeni bir üniversiteymiş gibi muamele edilse de  başvurular da kişisel bazda değerlendirilme altına alınmadı.

YÖK Denklik İşlemleri | Alesta Tercüme Bürosu ve Kurumsal Çözümler

Başvuru için istenilen belgelerin aslının hem İngilizce hem de Türkçe istenmesi ve belgelerin çokluğu denklik isteyen 104 bin kişiyü süreç içersinde mağdur etti. Bilindiği üzere diploma denklik sorunu, yurt dışında okuyup mezun olan gençleri kapsıyor. Avrupa'da çeşitli üniversitelerden mezun olan 64 Bin vatandaş bulunmukatadır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün, diploma denklik affını onaylamadığı için üniversite mezunu gençler işsiz kaldı. 

YÖK Denklik İşlemleri | Alesta Tercüme Bürosu ve Kurumsal Çözümler

FATİH ERBAKAN DİPLOMA DENKLİK SORUNU İÇİN KANUN TEKLİFİ VERECEK Mİ?

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, ''Taşeron ve belediye şirket işçilerine kadro kanun tekliflerini vereceğiz'' açıklamalarının ardından,104 bin denklik mağduru, Fatih Erbakan'dan Meclis'e kanun teklifi yapması için çağrıda bulundu. 

Fatih Erbakan:
"Taşeron ve belediye şirket işçilerine kadro kanun tekliflerini vereceğiz"@rprefahpartisi verdiği sözleri bir bir yerine getiriyor. #taşeron ve #BelediyeŞirketişçileri sonrasında inşallah #DenklikSorunu ile ilgilide bir çalışma gelecektir.@VahdetOzkocak pic.twitter.com/9I5AFkDhN0

— Ahmet Özdemir (@ahmet_ozdemir54) November 4, 2023

GENEL BAŞKAN DR. FATİH ERBAKAN | Yeniden Refah Partisi

YÖK HANGİ AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI?

Diploma denklik konusunun Meclis'in gündemine gelmesinin ardından vatandaşlara yönelik daha önce internet sitesi üzerinden bilgilendirme yapan YÖK, şunları kaydetti:

18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7143 sayılı Kanun’un 15 nci maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa öğrenci affıyla ilgili Geçici Madde 78 eklenmiş ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda Yükseköğretim Kuruluna yetki verilmiştir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak, verilen bu yetki çerçevesince vakit geçirmeksizin söz konusu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek yükseköğretim kurumlarımızla paylaşılmıştır.

Aftan yararlanmak isteyen öğrencilerimizin mağdur olmaması veya varsa tereddütlerinin giderilmesi açısından aşağıdaki hususların açıklanması gereği duyulmuştur.

1) 7143 sayılı kanunla kabul edilen Öğrenci Affı; terör suçundan hüküm giyenler, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayan yükseköğretim kurumlarının bütün öğrencilerini (hazırlık, intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü, Birinci ve İkinci Öğretim, TUS, DUS, EUS) kapsamaktadır. Kapatılan veya öğrenci alımı durdurulan program veya yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrenciler de aftan yararlanabilecektir.

2) Öğrenci affıyla ilgili düzenlemeden 18/05/2018 tarihine kadar ilişiği kesilen öğrenciler yararlanabilecektir.

3) Aftan yararlanmak isteyen öğrencilerin, askerlik görevi, mücbir sebepler ve sağlık nedenleri dışında 18/09/2018 tarihine kadar ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttır.

4) Eğitim süresi sonradan artırılan veya azaltılan programlardan ilişiği kesilen öğrenciler, mevcut eşdeğer programlara intibakları yapılarak eğitimlerine devam edeceklerdir.

5) Yurtdışı üniversitelerle ortak eğitim veren programların Türkiye’de bağlı olduğu üniversitesinden ilişiği kesilen öğrencilerin, üniversitesindeki eşdeğer bir programa intibakları yapılabilecektir.

6) Bir lisans programından ön lisans diploması alarak ayrılan öğrenciler de ayrıldıkları lisans programına veya istemeleri halinde Meslek Yüksekokullarında önlisans programına kayıt yaptırabileceklerdir.

7) 667 sayılı KHK uyarınca yükseköğretim kurumlarına yerleştirilerek kayıt yaptıran ve sonrasında ilişiği kesilen, kayıt yaptırmayan veya herhangi bir nedenle yerleştirme işlemine katılmayan öğrenciler aftan yararlanabilecektir.

8) 669 sayılı KHK kapsamındaki öğrencilerden yerleştirme işlemi için başvuru yapmayan öğrenciler de bir yükseköğretim kurumuna yerleştirme talebinde bulunabileceklerdir.

9) Aftan yararlanarak bir yükseköğretim kurumunda öğrenci statüsü kazananlar, başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim önlisans veya lisans düzeyindeki eşdeğer programlara yatay geçiş yapabileceklerdir.

10) Halen ön lisans, lisans veya lisansüstü (tezsiz yüksek lisans hariç) programlara kayıtlı öğrenciler, aynı anda aynı seviyede başka bir örgün programda eğitime devam edemeyeceğinden, halen devam ettikleri örgün yükseköğretim programından kayıtlarını sildirmeleri kaydıyla daha önce kayıtlı olduğu veya kayıt hakkı kazandığı programa kayıt yaptırabileceklerdir.

11) Ayrıldığı üniversiteye kayıt yaptırıp işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibarıyla geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde yaşadıkları ildeki üniversitelerdeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabilecektir.

12) Af düzenlemesinin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik vazifesinde olanlar terhislerini takip eden iki ay içerisinde bu haktan faydalanmak için başvurabilecektir.

13) Aftan yararlanarak kayıt hakkı kazanan öğrencilerin derse devam, daha önce başarılı oldukları derslerin intibakı gibi eğitimle ilgili koşulları, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından karara bağlanacaktır.

“Yeni YÖK” olarak, aftan yararlanacak olan öğrencilerimizin bu süreçte herhangi bir zorluk yaşamaması ve mağduriyete uğramaması için azami dikkat edileceğini ifade etmek isteriz.

Öğrencilerimizin kendilerine tanılan bu haktan en doğru şekilde yararlanarak eğitim öğretimlerini başarıyla tamamlamak için gayret sarf edeceklerinden eminiz.

Almanya'da diploma denkliği, Almanyada diploma tanıtma

DİPLOMA DENKLİK SORUNU ÇÖZÜLECEK Mİ?

Hükümetin genel seçimler öncesi vaatlerinden olan diploma denklik konusunda yapılan açıklamada, sabredilmesi gerektiğini, seçimlerden sonra çözüm geleceği belirtilmesine rağmen, henüz konuya ilişkin çalışma başlatılmamsası binlerce gencin tepkisine sebep oldu. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rumeli Cumhurbaşkanlığı külliyesinde, Rumeli-Balkan buluşmasında, denklik affı konusunda çalışma başlatılacağı açıklmasının ardından gençler gözünü Başkan Erdoğan'a çevirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *