"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.439.060 %1.642
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri 15 bin öğretmen ataması yetersiz 70 bin ek atama yapılsın!

15 bin öğretmen ataması yetersiz 70 bin ek atama yapılsın!

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu belirterek 70 bin ek atama talep etti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu, 70 bin ek atama yapılması gerektiğini söyledi.  Geylan, "En az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen atmasını hükümetimizin yapması lazım. 81 il valiliği, resmi beyanlarında ‘Benim ilimde toplam 121 bin 131 norm açığı var’ diyor. 121 bin norm açığınız var, 86 bin ücretli öğretmen görevlendirmişsiniz ama siz sadece 15 bin atamayla bu sorunu çözmeye çalışıyorsunuz" dedi. 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ANKA Haber Ajansı’nın öğretmen atamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Geylan, “Biz, ataması yapılmayan öğretmen kardeşlerimizin meselesiyle her daim yakinen ilgileniyoruz. 2022 yılı içerisinde şu ana kadar 15 bin öğretmen ataması yapıldı. Ancak 15 bin öğretmen ataması şu an yaşanan öğretmen açığı sorununu gidermekten çok ama çok uzak bir rakamdır” diye konuştu. 

Türk Eğitim Sen Genel Merkezi olarak her eğitim-öğretim yılı başında 81 il valiliğinden ne kadar öğretmen açığı (norm açığı) ve ne kadar ücretli öğretmen görevlendirildiğine ilişkin verilerinin istendiğini aktaran Geylan, “Şu anda içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında 81 ilde görevlendirilmiş olan ücretli öğretmen sayısı 86 bin 661. Bu, valiliklerin vermiş olduğu resmi beyanlardır” dedi.

Geylan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“İlçe milli eğitim müdürlüklerimiz, çocuklarımızın dersi boş geçmesin diye ek ders ücreti karşılığında vekil öğretmen görevlendirir. Şu an bu rakam Türkiye genelinde 86 bin 661. Bu 86 bin ücretli öğretmenlerimizin sadece 34 bini eğitim fakültesi mezunu. Hatta 9 bini iki yıllık meslek yüksekokul mezunu. Bu olmaz. Biz, şu çağrıda bulunuyoruz. En az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen atamasını hükümetimizin yapması lazım. 81 il valiliği, resmi beyanlarında ‘Benim ilimde toplam 121 bin 131 norm açığı var’ diyor. 121 bin norm açığınız var, 86 bin ücretli öğretmen görevlendirmişsiniz ama siz sadece 15 bin atamayla bu sorunu çözmeye çalışıyorsunuz. Eğitimde gidermemiz gereken önceliğimiz öğretmen açığıdır. Öğretmeniniz yoksa koca koca binalar dikmenizin, en son teknolojik donatımla okullarınızı donatmanızın bir anlamı kalmıyor. Çünkü sınıfta öğretmen yok. Genç meslektaşlarımız adına hükümetten beklentimiz, bir an önce en az ücretli öğretmen sayısı kadar genç meslektaşlarımızın okullarla buluşturulmasıdır. Onun içinde 70 bin ilave öğretmen ataması yapılmalı diyoruz.”

"BAKAN NEBATİ'YE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM, GELİN MUSLUKLARI AÇIN"

Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmeler yaptıklarını belirten Geylan, “Bu sorunun çözümünün muhatabı sadece Milli Eğitim Bakanlığı değildir. Bu, bir hükümet problemidir. Maliye Bakanlığı kadro tahsis edecek ki öğretmen ataması yapılabilsin. ‘Sorunun çözümünün adresi özünde hükümet ve Maliye Bakanlığı’dır’ diyorum. Buradan da Sayın Maliye Bakanı Nebati’ye çağrıda bulunuyorum: 'Gelin muslukları açın öğretmen açığını giderelim' diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ataması sayısının artırılması noktasında gayretini ortaya koyduğunu biliyorum” dedi.

"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İSTİHDAM MODELİ HALİNE GELMİŞTİR"

Ücretli öğretmenlerin asgari ücretin altında bir rakamla geçinmeye çalıştığını vurgulayan Talip Geylan, “Asgari ücret en dip noktadır, onun altı toprağın altıdır artık. 86 bin rakamı gösteriyor ki artık ücretli öğretmenlik, bu ülkede adeta bir öğretmen istihdam modeli haline gelmiştir. Ücretli öğretmenlik, ücretli kölelik haline gelmiştir. Bu ayıptır, ülkenin utancıdır” diye konuştu.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK 85 BİN 668’E ULAŞTI

Türk Eğitim-Sen'in Türkiye genelinde yaptığı araştırmaya göre; 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmen sayısı 86 bin 661’e ulaştı.

En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller sıralamasında İstanbul 25 bin 469 öğretmenle birinci, Ankara ise 5 bin 19 öğretmenle ikinci, İzmir 3 bin 303 öğretmenle üçüncü sırada yer aldı.

Üç büyük şehrin yanı sıra Çanakkale 3 bin 881, Gaziantep’te 2 bin 447, Kocaeli’nde 2 bin 285, Şırnak’ta 3 bin 217, Diyarbakır’da bin 562 ücretli öğretmenin çalıştığı bilgileri yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *