EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması bir kesimin 2000 sonrası SGK mağdurlarının emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki gösteriyor.
Emeklilik sisteminin adil olmasını isteyen 2000 sonrası SGK mağdurları, EYT'lilerden daha fazla mağdur edildiklerini, aynı yaş şartı ve prim şartını karşıladıkları kişilerin aksine emekli olmayı birkaç günle kaçırdıklarını belirtiyorlar.
EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması bir kesimin 2000 sonrası SGK mağdurlarının emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki göstererek kademeli emeklilik sisteminin gelmesini istiyor. Kademeli emeklilik sistemiyle aynı prim günü ve yaş şartını karşıladıkları kişilerle aynı zamanda emekli olmak isteyen 2000 sonrası SGK'lılar emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesini istiyor.
Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan 2000 sonrası SGK mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini dile getiriyorlar.
EYT yasası kapsamına alınmayan 2000 sonrası SGK mağdurları birkaç günlük fark yüzünden ya da ani yasa değişiklikleri nedeniyle aynı prim ve yaş şartını yerine getirdikleri vatandaşların aksine emekli olamazken geçim sıkıntısı yaşıyor. Mevcut ekonomik durumda geçinmek zaten zorken emekli olamayan vatandaşlar hem maddi hem de manevi zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
2000 sonrası SGK mağdurlarının sayısı yüz binleri geçerken çözüm önerilerinde de farklılık bulunuyor. Kimileri kademeli emeklilik sistemin gelmesini isterken kimileri de eşit ve adil bir emeklilik sisteminin getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
2000 sonrası SGK mağdurlarını umutlandıran haber ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi. Emekliler hakkındaki çalışmaları çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
Memur ve emekli maaşlarını değerlendiren Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurguladı. Yılmaz, "Emeklilerimizle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Yıl sonuna kadar çalışmalarımızı sonuçlandırmayı öngörüyoruz" dedi.
Yılmaz'ın bu açıklamalarının ardından sevinen 2000 sonrası SGK mağdurları ise çözüme kavuşacak çalışmaların ardından emeklilik haklarına kavuşmak istiyor.
2000 sonrası SGK'lılar torba yasada yer almak istiyor!
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan 2000 sonrası SGK mağdurları hakkında bir açıklamada bulunmadı. Üst üste gelen bu olumsuzlukların ardından pes etmeyen 2000 sonrası SGK mağdurları pes etmeden birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Edinilen bilgilere göre hazırlık aşamasındaki yeni Torba Yasa'da öne çıkan konular arasında emeklilik sisteminin de olması bekleniyor. 2000 sonrası SGK'lıların mağduriyeti de günden güne artıyor, emekli olamayan vatandaşların sayısı yüz binleri bulurken aileleriyle birlikte maddi sıkıntı yaşayan vatandaşlar isyan noktasına geldi.
Yeni Torba Yasası’nda 2000 sonrası SGK mağdurları bulunmasa dahi yerel seçimler öncesinde EYT kapsamı dışında kalan kişiler, 2000 sonrası SGK mağdurları için de yapılacak olan düzenlemenin ilk adımlarının atılması bekleniyor.