Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası için sona erdi ve milyonlarca vatandaş emekli oldu. Bilindiği üzere EYT konusu 8 Eylül 1999 öncesini tarihinden önce sigorta başlatan ve emekli olmak için gerekli şartları sağlayan fakat yaş sınırından dolayı dolayı emekli olamayan vatandaşlar için geçerliydi.
EYT yasası TBMM'de görüşülüp sonuçlanmasının ardından kabul edildi. EYT kapsamında prim gününü tamamlayan vatandaşlarımız emekli oldu. Prim günü eksiği olanlar 1999 öncesi yasada yer alan 3600 günden kademeli emeklilik şartlarının EYT'de geçerli olup olmayacağını sorguluyorlar.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından çalışmalarına üç hafta ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi, ara sonrasındaki ilk çalışma gününde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifini görüştü. Teklifin emeklilik ile ilgili şartları, TBMM’ye sunulan haliyle değişiklik yapılmadan kabul edildi.
Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben koşulları tamamlamış EYT’liler emeklilik dilekçesi vermişti.
2000 sonrası SGK'lılar için kısmi emeklilik getirilecek mi?
Kısmi emeklilikte yaş haddi işe başlangıç tarihi, çalışılan statüye göre değişiyor. Buna göre, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl, 3600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğunda emekli hakkı elde edilecek. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların 4500 günü tamamlaması gerekiyor.
3600 PRİM GÜNÜ OLANLAR EYT'DEN FAYDALANABİLECEK Mİ?
30 Ocak günü Meclis'e gelen EYT düzenlemesi ile 3600 prim günü yetkililer tarafından onaylanmadı.. Yürürlükte olan mevzuata göre kademeli emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor.