"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3156 %0.22
37,3649 %-0.07
2.386.915 %-4.14
3.030,69 0,34
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri 2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçilerine kadro, süreklilik müjdesi gelecek mi?

2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçilerine kadro, süreklilik müjdesi gelecek mi?

TYP kapsamında çalışan işçiler kadrolu olmak istiyor. Peki 2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçilerine kadro, süreklilik müjdesi gelecek mi?

"TYP ocak ayı kadro açıklaması var mı, açıklandı mı? 2024 TYP kadro müjdesi son dakika geldi mi? 2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçileri kadroya alınacak mı? 2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçilerine kadro, süreklilik müjdesi gelecek mi? TYP işçilerine kadro ve süreklilik müjdesi gelecek mi? İŞKUR TYP işçilerine kadro ve süreklilik gelecek mi?" sorularının cevapları sorgulanan konular arasında yer alıyor.

TOPLUM YARARINA PROGRAM (TYP) NEDİR?

Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.

TYP HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAKTADIR?

  • Afet
  • Salgın
  • Acil Durum
  • Diğer Mücbir Sebepler
  • Sosyal Kriz

KATILIM ŞARTLARI NELERDİR?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Kuruma kayıtlı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında SGK’ya bildirilmiyor olmak ve isteğe bağlı sigortalılık hariç aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olmamak veya belirtilen kapsamda sigortalı sayılmamak,
  • Emekli ve malul aylığı almıyor olmak,
  • Öğrenci olmamak (açıköğretim öğrencileri hariç).

KATILIMCILAR NASIL SEÇİLMEKTEDİR?

Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. 

  • Noter kurası yöntemi,
  • Liste yöntemi,
  • Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi.

İstihdamında güçlük çekilen özel politika gruplarına programdan yararlanma hususunda öncelik verilmektedir. Bu kapsamda liste ayrımına gidilmiş olup aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar dışında kalanlar İkinci Liste olacak şekilde tasnif edilmektedir. Aşağıdaki grupların hepsi Birinci Liste’ye dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır; Birinci listedeki başvuranlar tamamlanmadan 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır.

  • Kadınlar,
  • 35 yaş üstü bireyler,
  • Engelliler,
  • Eski hükümlüler,
  • Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar.

Başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP’lere Adres Kayıt Sistemine (AKS) göre aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca biri katılabilmektedir.

AKS’ye göre aynı adreste oturanların, gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen bir aylık asgari ücretin net tutarının bir buçuk (1,5) katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler TYP’den yararlanamamaktadır.

KATILIMCILARA HANGİ ÖDEMELER YAPILMAKTADIR?

Her bir katılımcıya, 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret miktarının katılım sağlanan gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar ödeme yapılır.

TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR?

TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 6 aydır.

TYP’DE HAFTALIK YARARLANMA SÜRESİ NE KADARDIR?

TYP’de haftalık yararlanma süresi kırk beş saattir.

BİR KATILIMCI TYP’DEN EN FAZLA NE KADAR SÜREYLE YARARLANABİLİR?

TYP’den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilir.

TYP’DE İZİN SÜRESİ VE DEVAMSIZLIK HAKKI NE KADARDIR?

Katılımcıların TYP’ye devamı zorunludur. Ancak katılımcılar, yüklenici ve Kuruma bilgi vermek ve Kurum ve yükleniciden onay almak şartıyla TYP süresince 5 gün ücretsiz izin kullanabilmektedirler. Ücretsiz izin kullanılan dönemde katılımcıya herhangi bir ücret ödenmez.

KATILIMCI YASAKLILIK DURUMLARI NELERDİR VE YASAKLILIK SÜRESİ NE KADARDIR?

  • Mazeretsiz olarak TYP’den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.
  • Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP’ye başvuramaz.
  • Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP’ye tekrar katılamaz.

YÜKLENİCİ SORUMLULUKLARI NELERDİR?

  • Katılım şartları ve diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenici sorumludur. Yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek her türlü fazla veya yersiz ödeme, yasal faizi ile birlikte yükleniciden tahsil edilmektedir.
  • Yüklenicinin katılımcılar için vergi ve sosyal güvenliğe ilişkin ödemeleri ilgili kurumlara yapmaması durumunda yükleniciye süreli ihtarda bulunulmakta, verilen süre içerisinde ilgili ödemelerin yapılmaması durumunda yüklenici kurum ile düzenlenen tüm TYP’lerin sonlandırılarak yükleniciye yirmi dört ay süreyle yasaklılık uygulanmaktadır.

2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçilerine kadro, süreklilik müjdesi gelecek mi?

Uzun süredir süreklilik ve kadro gelmesini bekleyen Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan işçiler TYP işçilerine kadro ve süreklilik konusunda bir adım atılıp atılmayacağını araştırmaya başladı. Geçici çalışma süresi binlerce İŞKUR TYP işçisini mağdur ederken 2024 İŞKUR Toplum Yararına Program (TYP) işçilerine kadro, süreklilik müjdesi gelecek mi?

İŞKUR TYP işçilerinin kadroya alınmaması ve sadece belirli bir süre boyunca çalışması işsizliğin artmasına neden olurken işçilerin maddi ve manevi olarak zor durumda kalmalarına yol açıyor. Düzenli bir iş hayatı ve gelir isteyen TYP işçileri kadro ve süreklilik düzenlemesi yapılmasını ve bu mağduriyetlerin bitirilmesini bekliyor.

Geçici çalışma süresinden ötürü bu süreç içerisinde maddi güvence hissetmeyen TYP işçileri, yetkililerden düzenli bir geçim kaynağı talep ediyor.

Geçici çalışma şartları nedeniyle mağdur olan İŞKUR TYP işçileri düzenli bir gelir elde edemezken düzenli bir çalışma hayatı da geçiremiyorlar. İşlerinde iyi olsalar bile kadroya alınma şansı olmayan İŞKUR TYP işçileri yıllardır kadroya alınmayı ve çalıştıkları kurumda süreklilik verilmesini talep ediyor. 

Yıl içinde belli bir dönem için kamu kurumları bünyesinde görev alan ancak sonra yine işsizlikle karşılaşan İŞKUR TYP işçileri, işlerinde süreklilik isterken kadro talebinde bulunuyor. Düzensiz çalışma hayatı nedeniyle maddi ve manevi olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten İŞKUR TYP işçileri birçok mecradan yetkililere seslenerek çözüm bekliyor. 

Kamu ve özel sektörde yaş şartı resmi olmaksızın devam ediyor. Kamu kurumlarında 35 yaş şartı varken özel sektörün çoğunda da orta yaşlı insanların işe alınması tercih edilmiyor. Hal böyle olunca geçici TYP süresinin ardından işsizlikle baş başa kalan vatandaşlar maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor.

Belirli bir yaşın üstünde olduklarından dolayı iş bulmakta sorun yaşayan işten çıkartılan TYP işçilerinin talepleri ise çok net. Eski işlerine dönmek istiyorlar. Mevcut çalışma şartlarında işlerine dönmek isteyen TYP işçileri bir çözüm bulunmasını talep ederek yetkililere sesleniyor. 

TYP kadro, süreklilik müjdesi geldi mi?

TYP kadro düzenlemesi için henüz son dakika gelişme bulunmamaktadır. Konu hakkında açıklama geldiği an detaylara İşçi Haber'den ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
M
Mustafa koç 9 ay önce
Ben işziź kalmak istemiyorum kadro çıksın typ lilere
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
Süheyla kara 8 ay önce
Typ çalışanıyim bizlerde kadro istiyoruz işsiz kalmak istemiyoruz sesimizi duyun
BEĞENME
0
CEVAPLA
T
Tuğba Yeşilyurt 8 ay önce
Typ kadro bekliyoruz duyun sesimizi işsiz kalmak istemiyoruz
BEĞENME
0
CEVAPLA
C
Cemil sönmez 8 ay önce
Yaşımdan dolayı birçok yerde iş bulamıyorum bu yüzden typ lilerin kadro olarak devam etmesini istiyoruz
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Harun 7 ay önce
Siz malatya ile dalga geçmeye devam edin bakalım sahipsiz malatya size gereken cevabı 31 mart akşamı verecek sabırlı olun bu nedir ya insanları aptal sanıyorlar resmen typli üniversiteli bir dünya genç var vermeyin bakalım siz bekleyin
BEĞENME
0
CEVAPLA