TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.
Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.
Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.
Staj ve çıraklık mağduriyeti yeni dönemde Meclis gündemine sık sık damga vururken mağdurlar Staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılıp sayılmayacağını merak etmeye başladı. Peki staj ve çıraklıkta son gelişmeler neler?
Çırak ve staj sigortası olanların mağduriyeti giderilmeli!
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Çırak ve staj sigortası olanların mağduriyeti giderilmeli." dedi.
Sarıbal, staj ve çıraklıkta çalışmaları sigorta başlangıcı olarak sayılmayan bir grupla Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
Ülkenin kanayan yaralarından birini gündeme getirdiklerini dile getiren Sarıbal, 1999 öncesi stajyer ve çırak olarak çalışan ancak çalışmaları sigorta başlangıcı sayılmadığı için emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeden yararlanamayan yaklaşık 300-350 bin kişinin haklarını aradığını söyledi.
Bu kişilerin, gerekli düzenlemelerin seçimlerden önce yapılmasını istediğini ifade eden Sarıbal, askerlik ya da hamilelik borçlanması varken stajyer ve çırak olanların böyle bir hakkı bulunmadığını belirtti.
Sarıbal, "Çırak ve staj sigortası olanların mağduriyeti giderilmeli. İktidarı bu konuda göreve çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Staj ve çıraklık mağdurları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a seslendi!
İstanbul'da gazete ve TV'lerin ekonomi yöneticileriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomideki son gelişmeleri değerlendirerek, soruları cevaplandırdı.
Cevdet Yılmaz, staj ve kademeli emeklilik konularında da şunları söyledi: "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok, bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor, ama sosyal güvenlikle ilgili yapılacak çalışmaların daha bütüncül bir çerçevede, daha kapsamlı, bütün dengelerin gözetildiği bir anlayışla gerçekleşmesi."
Yılmaz'ın açıklamalarının ardından Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu'nun sosyal medya hesabından tepki niteliğinde bir paylaşım geldi.
Paylaşımda Cevdet Yılmaz'a seslenilirken şu sorulara yer verildi:
Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz
3308 Sayılı Yasaya tabi olarak fiilen çalıştığı dönemlerde staj ve çıraklık sigortası yapılarak, sigorta hakları eksik verilerek mağdur edilmiş insanlar olarak, size bir kaç soru sormak istiyoruz.
1. Yurt dışında Meslek Okullarında yapılan çıraklık ve stajlarda verilen sigorta ülkemizde geçerli. Onlar mağdur durumda değil. Örneğin; Alman ekonomisine katkıda bulunmak, bizim ekonomimize katkıda bulunmaktan daha mı önemli?
2. Bizler gariban ailelerin gariban çocukları olarak, bir an önce hayata atılmak zorunda olduğumuz için meslek okulları ve çıraklık okullarına gittik. Suçumuz gariban aile çocukları olup arkamızda birilerinin olmaması mı?
3. 3308 sayılı yasaya tabi olarak çalışan bizler, işletmelerde fiilen çalıştık. İşveren ne istediyse onu yaptık. Aylarca, yıllarca yaptığımız çalışmalar bir tek Sgk günü etmiyor. Bu sizce adil bir uygulama mı?Biz e-devletimizde görünen işe giriş tarihimizin, Sigorta Başlangıcı olacak şekilde bir yasa düzenlemesi istiyoruz.
Sayın Cevdet Yılmaz, istenirse bu yasal düzenlemenin yapılabileceğini biliyorsunuz. Sadece Hakkımız olanı istiyoruz ve bunu alıncaya kadar da durmayacağız bunu bilmenizi isteriz.
“Büyük Ankara Buluşması”
Meslek liseleri ve çıraklık okullarından işletmelere zorunlu olarak çalışmaya yollanan ve sigorta girişleri yapılarak ellerine sigorta kartları verilen, halen e-devlet sisteminde iki tane işe girişleri olan, yıllarca o numara ile işlem görüp sonunda aynı numara ile emekli de olacak ama bugün itibariyle ilk işe girişleri kabul edilmeyen mağdurlar hak arayışını sürdürüyor.
Staj ve çıraklık sigortası mağdurları Türkiye genelinde örgütlenerek önce 18 ilde dernek ve ardından kısa sürede federasyon çatısı altında birleşti. Türkiye’nin dört bir yanından toplanacak federasyona bağlı dernek üyeleri ve çalışan mağdurlar, bu kez Ankara’da buluşuyor. 21 Ocak 2024 Pazar günü saat 12.00’de Anıtpark’ta yapılacak açık hava mitinginde hükûmete seslenerek çözüm beklentilerini yeniden kamuoyuna açıklayacaklar. Mağdurlar saat 10.00’da da Anıtkabir’i ziyaret edecek.