Türkiye genelinde kamu kurumları, belediyeler ve kütüphanelerde çalışan üniversiteli işçiler, özlük haklarından mahrum kaldıklarını ifade ederek memur statüsünde istihdam edilmeyi talep ediyor. Özellikle ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora gibi yükseköğrenim derecelerine sahip olan bu kesim, halen vasıfsız işçi kategorisinde çalıştırıldıklarını dile getiriyor.
Yıllardır devam eden mücadelelerine rağmen, üniversiteli işçilerin birçoğu hala vasıfsız işçi olarak istihdam ediliyor ve bu durum, öğrenim düzeylerine uygun olmayan bir niteliklendirmeyle karşılanıyor. Bu durum, hem işçilerin özlük haklarından yeterince yararlanamamalarına hem de potansiyellerini tam olarak kullanamamalarına neden oluyor.
Üniversiteli işçiler, memur statüsüne geçmeyi talep ederek, bu şekilde daha adil bir iş değerlendirmesi ve hak ettikleri özlük haklarına kavuşacaklarına inanıyorlar. Hükümete yönelik beklentileri, memur statüsüne geçirilmeleri halinde devlete ek bir yük getirmeyeceklerini, aksine mevcut durumda daha fazla sorumluluk ve iş yükü altında olduklarını belirtiyorlar.
Üniversiteli işçilerin sayısı binlerle ifade edilirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) gelecek olası bir müjdeyi bekliyorlar. Bu talep, işçi hakları ve eğitim düzeyine uygun istihdam konularında kamuoyunda geniş bir destek buluyor.