Birçok siyasetçinin seçim vaadi olan taşerona kadro konusuna yönelik, verilen sözlerin tutulmamasının ardından 275 Bin taşeron işçi tepki gösterdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamda ''Taşeron fimalarında çalışan kardeşlerimizin, kadroya alınmasından da yana olacağız'' demesine rağmen, verilen sözler tutulmayıp herhangi bir çalışma başlatılmamıştır.
BahçeliTaşerona SözünVar
— Taşeron işçi (@kadrosuz123) October 25, 2023
Taşerona kadro Gelecek söz dediniz
MHP Verilen sözleri tutacak mı?
Taşeron işçiler sizden bir cevap bekliyor.@dbdevletbahceli @ethemsedef @MhpTbmmGrubu @isikhanvedat @vedatbilgn @ersoyruhi @buyukataman @AyseSibelErsoy @muharremvarli01 @kamilaydinmhp pic.twitter.com/TByXzMkFmu
2018'den bu yanda düzenli olarak Meclis konuşmalarında çalışma yapılacağına dair söz verilip, herhangi bir adım atılmamasının ardından 275 Bin taşeron işçden tepki gecikmedi.
Taşerona kadro konusuna, her fırsatta değinen Ömer fethi Gürer yapmış olduğu açıklamda,''Kamuda taşeron artık yanında çalışanlara kurumlarında kadro verilmiyorsa bu ayıptır, günahtır, yazıktır. Yani bu kadar ekonomik krizin olduğu süreçte, hala kamuda taşeron çalıştırıp onun yanındaki işçinin düşük maaşa yaşamını sürdürmesi yol açmak utanılacak bir durumdur,''dedi.
"Taşerona kadro verilmiyorsa,
— Okay (@Okay61446944) October 21, 2023
bu ayıptır, yazıktır, günahtır."
Ömer Fethi GÜRER@fethigurer
Seçim öncesi kadro müjdesi veren yetkililer, seçim sonrası Taşeronu ağıza olmaz oldu...
TAŞERONA SÖZÜNÜZÜ TUTUN ! pic.twitter.com/N4iscTzT2c
Yıllardır kamu kurumlarında taşeron işçi olarak çalışan yaklaşık 500 bin işçi, 2018 yılında 696 sayılı KHK ile kadro hakkı verilmiştir. Fakat 696 sayılı KHK kamudaki sorunlu istihdam uygulamalarını bütünüyle ortadan kaldırılmamıştır. 696 sayılı KHK’daki kararnameye göre, geçici işçi olarak istihdam edilecek personel; en son hizmet alım sözleşmelerinde öngörülen dönem ve çalışma sürelerini geçmemek kaydıyla, 5620 sayılı Kanun'un 3. maddesi hükümleri çerçevesinde istihdam edilmeye devam edecektir.
VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti.
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.
KAMUDA KAÇ VATANDAŞ KADROSUZ OALRAK ÇALIŞIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 744 bin 342 kamu taşeron işçisi (merkezi ve yerel yönetimlerde) kadroya geçirilirken, yaklaşık 275 bin işçi taşron işçi, kadro yapılandırmasının dışında kaldı.
TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?
1- Kıdem Tazminatı
2- Fazla Mesai Ücreti
3-Yıllık İzin ve Diğer İzin hakları
4- İşe İade Davası
5-İhbar Tazminatı
6- Ve diğer işçi alacakları
275 BİN TAŞERON İŞÇİ KADROYA KAVUŞABİLECEK Mİ?
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçimlerden sonra taşerona kadro konusunun meclis'te yer alacağı müjdesini vermişti. Taşerona kadro verilmesini öngören yasanın yürürlüğe girmesi merakla beklenmektedir.