Eski kamu işçileri ve İŞKUR işçilerinin aksine taşerondan kadroya geçen kamu işçilerinin eş durumu tayin hakkı olmaması birçok mağduriyeti de peşinden getirdi.
Pek çok işçi, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.
Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu hakların, 4-D'li kamu işçilerine verilmemesi işçilerin tepkisini çekmektedir.
Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 696 KHK'lılar hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 4-D'li kamu işçilerinin tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.
Evlendikleri, hayatlarını birleştirdikleri ve kendi ailelerini kurdukları eşlerinden mazeret tayin hakkı olmaması nedeniyle ayrı yaşamak zorunda kalan 4-D'li kamu işçileri yaşadıkları bu ayrımcılığa tepki gösteriyor.
2021 yılındaki sözleşmenin uygulanmaması nedeniyle mağdur olan binlerce aile ayrı yerlerde yaşamak zorunda kalırken evlerinde aile ortamı sağlamakta da zorluk yaşıyor.
Evlendikleri, hayatlarını birleştirdikleri ve kendi ailelerini kurdukları eşlerinde mazeret tayin hakkı olmaması nedeniyle ayrı yaşamak zorunda kalan taşerondan kamuya geçen işçiler yaşadıkları bu ayrımcılığa tepki gösteriyor.
Mazeret tayin hakkı nedeniyle aile bütünlüğünü koruyamayan işçiler yetkililerden bu konuda bir adım atmasını, yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini istiyor.