Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) emeklilik sürecini Ocak ayında başlaması beklenirken, başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Emekliliğe müracaatta aylık avans olarak da alınabilecek. Öte yandan 'kod 08' ile işten çıkış yapılmasıyla kıdem tazminatı hakkı otomatik olarak doğacak.
EYT'LİLER MAAŞLARINI NASIL ÖĞRENECEK?
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden vatandaşların maaşları, işverenlerine bağlı.
Emekli olduğunuz takdirde ne kadar maaş alacağınızı hesaplamak istiyorsanız 'emekli maaşı hesaplama robotu' ile öğrenebilirsiniz.
EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber emekli aylığımı borçlanma ile arttırabilir miyim?
Borçlanma yılı genel itibarıyla prim gününü doldurmak ve maaş endeksini yükseltmek için kullanılır. Kamu çalışanları hariç SSK kanunlarına göre borçlamalar, çalışan tarihten önceyse erken emekliliğin kapısı aralanabilir.
Borçlanma asgari ücrete bağlıdır. e-Devlet üzerinden borçlanma yapılabilr. 1 Ocak 2022 itibarıyla yurtdışı, doğum, askerlik borçlanmasının maliyeti de artıyor. Çalışırken doğum, askerlik gibi hizmet borçlanmasına gitmek maliyeti düşürür. Ücret geliri elde edeler hizmet borçlanması için ödedikleri prim gelir vergisine esas kazançlarından düşülüyor.
Emekli olup çalışmaya devam edenlerin maaşı değişecek mi?
EYT düzenlemesinden yararlanan kişiler, emekli olup çalışma hayatına devam ederse; işçinin işverenle yapacağı anlaşmaya bağlı olacak.
8 Eylül 1999 sonrası çalışmaya başlayan EYT'li olabilecek mi?
Sigorta girişleri 9 Eylül 1999 ve sonrası olmak üzere 5510 sayılı kanunun 41.maddesinde belirtilen borçlanmalara esas süreleri bu tarihten önce olanlardan, bu süreleri borçlanan ve sigortalılık başlangıçları borçlandıkları süreler kadar geriye götürüldüğünde EYT kapsamına dahil olabilirler.