Kamuya farklı meslek kodundan girmiş ancak daha sonradan kurum içerisinde farklı bir alanda farklı mesleği icra eden çalışanların meslek kodu mağduriyeti devam ediyor. Kamu Çerçeve Protokolü'nde alınacak kararlarla meslek kodu mağduriyetine çözüm isteyen işçiler birçok mecrada çalışmalar yaparak yetkililere sesini duyurmaya çalışıyor.
Meslek kodlarının güncel olmaması ve çalışanların niteliklerine uygun olmaması, çalışanları iş hayatını olumsuz etkiliyor. Meslek kodları nedeniyle görevlerinden alınan veya başka görevlere atanmak istenen çalışanlar, asli görevlerine dönmek için mücadele ediyor.
Meslek kodları, çalışanların verimliliğini ve kalitesini artırmak için uygun ve güncel olmalıdır. Meslek kodları konusunda mağduriyet yaşayan çalışanlar, bu sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyor. Meslek kodu mağdurları yaşadıkları mağduriyeti yetkililere bildirmek için sosyal medya ve diğer platformlarda etkinlikler düzenliyor.
Pek çok işçi, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.
Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu hakların, 4D'li işçilere verilmemesi işçilerin tepkisini çekmektedir.
Tayin ve nakil hakkı olmamaları nedeniyle ailelerinden ayrı kalmak durumunda kalan 4D'li işçiler hem çalıştıkları şehirde hem de ailelerinin evinin geçimini sağlamakla yükümlü oluyor. Mevcut ekonomik şartlarda bir evin geçimi bile zorken 4D'li işçilerin tayin ve nakil hakkı olmaması onları maddi sıkıntılara sürüklüyor.
Uzun süredir birçok mağduriyet yaşayan 4D'li işçiler Meclis'te görüşmelerin başlamasının ardından ve sendika başkanlarına seslenerek şu konularda düzenleme talep ediyor:
- Vergide adalet
- 40 saat haftalık çalışma
- Tayin hakkı
- Taban ücrete seyyanen zam
- Refah payı
- Eğitim farkı
- Maaşların genel bütçeden ödenmesi
- Meslek Kodu mağduriyetinin giderilmesi
- Aidat düzenlemesi