Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar eğer 1999 öncesine dönseydi o zaman 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecekti
EYT yasası ile 8 Eylül 1999'da ve öncesinde işe giren sigortalı işçiler erkekse 25 yıl kadınsa 20 yıl çalışarak ve 5 bin ile 5 bin 975 gün prim ödeyerek emekli olabilecek. Ancak 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olup 3600 prim gününe sahip vatandaşların, kısmi emeklilik ve ABO mağdurları kapsama alınmadı.
İşçi Haber WhatsApp İhbar hattına gelen şikayetler arasında 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olup 3600 prim gününe sahip vatandaşların EYT yasasından yararlanamaması vardı.
Hülya Ö. isimli bir vatandaş yaşadığı mağduriyeti İşçi Haber'e anlattı.
“Merhaba benim sigorta başlangıcım 1982. AK Parti döneminden önce rüşvet vardı. Her gelen zabıtaya rüşvet verilir, işçi şikayet edince de işsiz kalırdı. Ben yıllarca çalıştığım halde (bu yıllarca dediğim nereden baksan iki kere emekli olacak kadar var) Prim günüm olmadı. Sonra hayatımda da işler iyi gitmedi ve kötü durumlara düştüm. Bari '3.600 günden emekli olayım' diye kaç yıldır büyük bir sabırla prim biriktirip 3600'ü Yeni doldurdum. Çalışmaya halim yok dört gözle EYT'yi bekledim. Hayatımda bir de fahiş kiralar çıkınca tamamen alt üst oldum. Şu anda asgari ücretle çalışıyorum. Patronum da beni işten çıkarmak istiyor. 'Hiç değilse EYT'den emekli olurum ' dedim. Gerçi 5.500 TL bugünkü kiranın dörtte biri yine de hiç yoktan bir şeydir dedim ancak büyük hayal kırıklığına uğradım. Devlete de bir şey diyemiyorum. O kadar insan emekli oluyor büyük bir yük bu. Ama sonuç şu ki benim durumum da çok fena. Artık emeklilik hayalim de yok ve şu anda ne yapacağımı bilmiyorum ev sahibim fahiş kiraya vermek için evden çıkarıyor borcum olmadığı halde uydurma borç çıkarmış evime haciz kağıdı yolladı. Beni korkutarak psikolojimi bozarak bana '30 Mart'a kadar çıkacağım' diye kağıt imzalattılar. 30 Mart'a kadar çıkamazsam ne yaparlar bilmiyorum. Fahiş kiralardan dolayı ev tutamıyorum hiç değilse EYT olsaydı bir maaşım olurdu ölmem mi lazım bilmiyorum...“ diyerek içinde bulunduğu zorlukları aktardı.
5000, ABO, 3600 ve kısmi emeklilik mağdurları seçim öncesi yaşadıkları haksızlığın giderilmesini talep ediyor.
EYT BAĞKUR KISMİ EMEKLİLİK VAR MI?
SSK'lılarda kısmi emeklilik için istenen prim gün sayısı ilk sigortalı olunan tarihe göre farklılık gösteriyor. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlarda 3600 olan prim gün şartı, bu tarihten sonra iş hayatına atılanlarda 4500'e çıkıyor. Bağ-Kur'lularda ise tarih fark etmeksizin 5400 prim günü isteniyor. Burada da prim gün şartının indirilmesi bekleniyor. Prim eşitlemesi eğer kısmi emekliliği de kapsarsa Bağ-Kur'lular 4500 prim günüyle kısmi emekli olabilecek. 900 günlük bir avantaj ortaya çıkacak
BAĞKUR'DA KISMİ EMEKLİLİK VAR MI?
2 bin TL altı olan borçların silineceği bilgisini veren Aydemir, "Vergi dairelerine olan ve vadesi 31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmemiş olan ve tüm vergi daireleri itibariyle Borç aslı ve cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, idari para cezası toplamı 2 bin TL ve altında olan borçların silinecek.
Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor, vergi daireleri bu borları kendisi silecek, yasal takibe geçmeyecek" dedi.