Uzun zamandır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini bekleyen belediye şirket işçilerinin kadroya geçirilmesi konuşulurken yetkililerin etkili bir adım atmaması mağduriyet yaşayan belediye şirket işçilerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.
Zorlaşan yaşam koşullarından dolayı maddi ve manevi sıkıntı yaşayan belediye şirket işçileri, aynı işi yaptığı kadrolu kişilerle eşit haklara sahip olmak istiyor. Kadrolu çalışanlarla aynı işi yaptıklarını belirten belediye şirket işçileri yaşadıklarının adaletsizlik olduğunu belirterek norm kadroya geçmeyi talep ediyor.
Günümüzde belediye şirket işçilerinin kadrosuz olmasının büyük haksızlık olduğunu belirten işçiler yaşadıkları mağduriyeti yetkililerin görmemesine de tepki gösteriyor. Sık sık sosyal medya uygulamalarında etkinlik düzenleyen belediye şirket işçileri X'te (Twitter) de sık sık gündem oluyor. Haklarını almak için iş dışında da mesai harcayarak gündeme damga vuran belediye şirket işçileri kadro taleplerinde kararlı.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 600 bin taşeron işçisinin hakları için Meclis'e soru önergesi verdi.
Başta kadro sorunları olmak üzere, çeşitli iş kolunda çalışan taşeron işçilerin, tüm özlük haklarıyla ilgili iyileştirme taleplerini dile getiren Türkoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a yönelttiği soruda, "5393 Sayılı Belediyeler Kanunu 49. Maddesini yeniden düzenlemeyi, belediyelerde hizmet üreten personelin çalışma statüsünü norm kadro esaslarına göre düzenlemeyi ve norm kadro sayılarını revize etmeyi düşünüyor musunuz?" ifadesini kullandı.
Türkoğlu'nun soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına,
Aşağıdaki sorumun, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından, Anayasa'nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü 'nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Belediyelerde çalışan yaklaşık 600 bin belediye şirketi işçileri ve halen kamuda taşeron olarak çalışan işçiler ile ilgili sorunlar uzun zamandır kamuoyu gündemindedir. Bunlar; danışmanlık, HBYS, çağrı hizmetleri, KGM müşavirlik firmaları, karayolları, kiralık araç şoförleri, hastanelerde röntgen, MR Görüntüleme Merkezleri, yemekhaneler, 4 Aralık Mağdurları, ASM gruplandırma elemanları, Vakıfbank güvenlik personeli, 2019 mahalli seçimlerinden sonra siyasi nedenlerle işten atılan belediye şirket işçileri ile KİT personelini kapsamaktadır. Bu çalışanlar, başta kadro olmak üzere özlük haklarıyla ilgili iyileştirme taleplerini yüksek sesle dile getirilmektedirler.Buradan hareketle;
SORU 1- 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu 49. Maddesini yeniden düzenlemeyi, belediyelerde hizmet üreten personelin çalışma statüsünü norm kadro esaslarına göre düzenlemeyi ve norm kadro sayılarını revize etmeyi düşünüyor musunuz?SORU 2- Sendikalar tarafından her ay açıklanan yoksulluk sınırının, tüm belediye işçilerinin net taban ücreti olmasıyla ilgili bir çalışmanız mevcut mudur?
SORU 3- Belediyelerde hizmet üreten tüm işçilerin kamu işçisi olarak kabul edilmesi ve 6772 sayılı kanuna göre yapılan 52 günlük ilave ödemenin, ayırım gösterilmeksizin her işçiye ödenmesiyle ilgili bir düzenleme yapacak mısınız?
SORU 4- Dosya masraflarının ağır olması işten çıkartılan işçilerin hak aramasındaki en büyük engeldir. İşten çıkartılan her işçiye barolar tarafından ücretsiz avukat sağlanması ve iş davalarının dosya harçlarından muaf tutulmasıyla ilgili bir çalışmanız söz konusu mudur?
SORU 5- Toplu İş Sözleşmelerindeki paraya tahakkuk eden sosyal hakların, "brüt" yerine "net" olarak ödenmesine yönelik bir düzenlemeniz olacak mıdır?
SORU 6- Belediyelerde kamu hizmetlerinin yürütülmesinde imza yetkisi gerektiren işleri yapan çalışanların, 657 sayılı yasaya bağlı olmalarına dair Bakanlığınız adına bir girişim var mıdır?
SORU 7- Kamuda taşeron olarak 696 sayılı KHK'ya göre çalışan işçilere kadro verilirken; söz verilmesine karşın, belediyelerdeki taşeron işçiler neden kapsam dışı bırakılmışlardır?