Yurt dışında öğrenimlerini tamamlayıp daha iyi konumlarda çalışmak isteyen 64 Bin vatandaş, diploma denklikten yararlanmak istiyor. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün, diploma denklik affını onaylamadığı için binlerce vatandaş yüksek prestijli bölümlerden mezun olmalarına rağmen işsiz kaldı.
Yurt dışında okuyan ve yüksek prestijli okullardan mezun olan vatandaşların diploması Türkiye'ye denk sayılmamaktadır. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün yurt dışındaki bir üniversiteyi tanıması mağdur öğrecilere denklik affının çıkacağı anlamına gelmemektedir. Haklarını almak isteyen vatandaşlar bu süreçte dava açmalarına rağmen herhangi bir aşama kaydedememişlerdir. Mağdurlar arasında tıp doktoru, diş hekimi, mühendis, hukukçu ve öğretmenler de bulunmaktadır.
64 BİN VATANDAŞ DİPLOMA DENKLİK İSTİYOR!
Yüzbinlerce mağdur aileler sorunun çözülmemesinin ardından süreç içersinde boşuna çaba sarfettiklerini belirterek perişan halde olduklarını söylüyor. Hem maddi hem de manevi olarak büyük bir kriz yaşayan aileler Üniversitelerin çoğunun paralı olması ve okul masraflarını karşılamak için kredi çekmelerinden dolayı emeklerinin karşılığının alınamamasının ardından piskolojik olarak da çökmüş durumdalar. Seslerini yetkililere duyurmak isteyen vatandaşlar kredi borçlarının yüksek faizlerden dolayı ödeyemediklerinin de altını çiziyor.
DİPLOMA DENKLİK SORUNU NEDİR?
YÖK denkliği, yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade etmektedir. Denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösteren belgedir.