İşçiler, diğer kamu çalışanlarının sahip olduğu haklardan yoksun kalmamak ve eşitlik ilkesinin sağlanması için tayin hakkı talep etmektedir. Kamu çalışanları arasında eşlerin sağlık veya eğitim durumları gibi nedenlerle başka illerde yaşamalarına izin verildiği, ancak 696 KHK ile kadroya geçen işçilere aynı hakların tanınmadığı belirtilmektedir. Bu nedenle işçiler, siyasi destek arayarak hak kayıplarının giderilmesi ve eşitlik ilkesinin sağlanması için çaba harcamaktadır.
Ancak mevcut mevzuata göre, 696 KHK ile kadroya geçen işçilere tayin veya görevde yükselme hakkı verilmemektedir. İşçiler, bu durumu düzeltmek ve aynı haklardan faydalanmak için gelişmeleri takip etmektedir. Konuyla ilgili son dakika durumu ve gelişmelerin nasıl şekilleneceği bilinmemektedir. Ancak işçilerin talepleri ve mağduriyetleri dikkate alınarak, çözüm yolları aranmaktadır.
696 sayılı KHK tayin hakkı ne durumda?
kamu çalışanları için geçerli olan tayin hakkı, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere de verilmesi gerekir. Ancak mevcut mevzuata baktığımızda 696 KHK'lı işçilerin nakil, terfi, tayin veya görevde yükselme hakları yoktur.
696 KHK ne zaman kalkacak?
696 sayılı KHK'nın mahalli idarelerde 01 Temmuz 2020 tarihinde geçerliliğini yitirmiştir, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında da 01 Kasım 2020 tarihinde bitmesi ve 6356 sayılı kanunun öngördüğü hukuki süreçlerin devam ettirilmesi esastır.
696 sayılı KHK zorunlu emeklilik kalkacak mı?
Prim ve sigortalılık süresini tamamlayan herkes emekli olabilecek. 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçiler için öngörülen, zorunlu emekliliğin feshine ilişkin hükümler, ilgili kanun yürürlüğe girdikten sonra yasalaşacaktır. Böylece, iş sözleşmesinin devamı işçilerin iradesine bırakılmıştır.
696 KHK işçi ek iş yapabilir mi?
Çalışanların, mesai sonrasında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm hukuk sistemimizde bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler açısından işçinin birden fazla işyerinde çalışmasında mevzuat açısından engel yoktur