"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5692 %0.25
36,0416 %-0.54
3.418.356 %1.093
2.999,79 1,28
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri 696 KHK ile kadroya geçen işçilere tayin ve becayiş yolu açıldı

696 KHK ile kadroya geçen işçilere tayin ve becayiş yolu açıldı

Kadroya geçen taşeron işçilerin en çok talep ettiği konulardan bir tanesi de tayin, nakil ve becayiş hakkıdır. Peki bu konuda hangi gelişmeler yaşandı? 4/D sürekli işçilere tayin ve becayiş hakkı verilecek mi? İşte detaylar...

Taşeron işçilerin 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilmesi sonucunda, belediye şirketleriyle birlikte kamu kurumlarındaki işçi sayısı 1 milyona ulaştı. Toplu sözleşmelerin devreye girmesiyle mali ve sosyal haklarda önemli iyileşmeler sağlanmıştır. Ancak 4/D sürekli işçilerin en önemli gündemi; tayin, terfi, nakil ve becayiş hakkı olmuştur.

Ancak mevcut mevzuatta sürekli işçi kadrosunda çalışan personele nakil ve tayin hakkı veren bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle işçiler ve sendikalar, yoğun bir şekilde tayin ve nakil hakkı talebinde bulunmaktadır.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) yıllık raporunda, kadroya geçişten sonra işçilere yönelik uygulamalarda eksikliklerin olduğunu belirtmiştir. Çalışma koşulları, nakil talepleri, meslek kodu ve unvan değişikliği gibi konuların mevzuatta öngörülmediği ve ikincil düzenlemelerin yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu konuda KDK, kanun koyucunun ve kamu idarelerinin düzenlemeler yapmasını önermektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 4/D sürekli işçilere nakil ve tayin hakkı veren bir düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Buna göre, işçiler memurlarda olduğu gibi mazeretlere dayalı olarak tayin hakkına sahip olacaklardır. Sağlık, eş durumu ve özür gibi mazeretleri olan işçiler, kendi kurumları içerisinde iller arası yer değiştirme imkanına sahip olabileceklerdir.

Ayrıca yargı kararları da işçilere tayin hakkı yolunu açmaktadır. İstanbul Bölge İdari Mahkemesi, eş durumu gibi mazeretlere dayanarak kadroya geçen bir işçinin tayin edilmesine karar vermiştir. Bu gibi kararlar, işçilere tayin hakkı için bir emsal oluşturarak mahkeme yoluyla taleplerin kabul edilebilir olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak, sürekli işçilerin tayin ve nakil hakkı konusunda düzenleme yapılmasının ve mevcut mevzuatın eksikliklerinin giderilmesinin önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bu sayede işçilerin talepleri karşılanırken, aynı zamanda yargının ilave iş yükünden de kurtulması sağlanabilecektir.

Yorumlar
S
Seda 1 yıl önce
Ay sikti artık bunlarda
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
SSS 1 yıl önce
@Seda KİM BUNLAR DA DEDİĞİN İŞÇİLER Mİ ÖYLEYSE ARTIK SENİN GİBİLERDE
BEĞENME
0